Vijesti

U Sarajevu zatvoren saobraćaj u 37 ulica. Povorku ponosa će osiguravati 1.000 policajaca

Povorka ponosa pod sloganom “Otpor sa margine”  bit će održana danas u Sarajevu. 

Povodom tog događaja na ulicama glavnog grada Bosne i Hercegovine je veliki broj pripadnika policije.

Kako je najavljeno Povorku ponosa će osiguravati 1.000 policajaca.

Iz Organizacionog odbora Povorke ponosa ranije su objavili detalje u vezi s dašanje povorke, načinu dolaska na povorku, tehničke, sigurnosne i druge upute za dolazak i učešće.

Bh. povorka ponosa će krenuti u 12. sati. Biti će aktivan samo jedan ulaz, od 10 do 12 sati. Ulaz će biti zatvoren tačno u 12. sati, nakon toga niko više neće moći da uđe na Povorku ponosa.

U Sarajevu će biti privremena izmjena saobraćaja od 7 sati do 14 sati u 37 ulica zbog održavanja BH. Povorke ponosa.

Naime, Ministarstvo saobraćaja KS je na zahtjev Organizacionog odbora “BH povorka ponosa”, a radi održavanja ovog događaja dalo saglasnost za privremenu izmjenu režima današnjeg saobraćaja u periodu od 07:00 do 14:00 sati, na trasi kojom će se kretati učesnici povorke: Park Safeta Isovića-ulica Koševo-ulica Maršala Tita-Trg Bosne i Hercegovine-zgrada Parlamenta BiH.

Privremena izmjena režima saobraćaja podrazumijeva obustavu motornog i pješačkog saobraćaja, kao i zabranu parkiranja na pomenutoj trasi kretanja učesnika ovog događaja, te dijelovima još 35 drugih ulica koje gravitiraju trasi njihovog kretanja.

Regulaciju toka saobraćaja na dijelu potpune obustave saobraćaja i na raskrsnicama na kojima se saobraćaj usmjerava na alternativne pravce vršit će pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo.

U zavisnosti od brzine, odnosno dinamike odvijanja ovog događaja, te procjene operativnih organa MUP-a KS, na svim raskrsnicama na kojima se planira kretanje njegovih učesnika, policijski službenici MUP-a KS će vršiti povremena propuštanja vozila, kao i izlaze sa parking površina unutar zone privremeno izmijenjenog režima saobraćaja do najkraće tačke spoja sa ulicom neometanog saobraćaja.

Taksi štandovi koji se nalaze na trasi održavanja događaja, privremeno će se izmjestiti na prvi susjedni, a koji nije u zoni obuhvata privremene izmjene režima saobraćaja.

Istekom razloga za privremenu obustavu saobraćaja, organizator ovog događaja je dužan ukloniti rekvizite korištene za njegovo održavanje, te dovesti saobraćajnice u prethodno stanje.

Druga bh. Povorka ponosa održana 23. augusta prošle godine u Sarajevu online zbog pandemije koronavirusa. Tada su aktivisti u automobilima, uz strogu zaštitu policije, prodefilovali sarajevskim ulicama mašući zastavama.

Prva povorka ponosa u svijetu  organizovana je u New Yorku, 1970. godine, 28. juna, na godišnjicu i u čast Stonewall-ske pobune. Taj događaj je jedna od historijskih prekretnica u borbi za prava LGBTI osoba. Pobuna je započela kao revoltna reakcija na česte racije Stonewall Inn paba, a povele su je trans žene i drag kraljice. Povorka ponosa tako postaje jedan od najvidljivijih i najefektivnijih načina da se skrene pažnja na probleme, količinu diskriminacije i izazove sa kojima se suočavaju identiteti u duginom spektru LGBTI skraćenice; lezbejke, gejevi, biseksualne, trans i interspolne osobe

Prva povorka ponosa u Evropi organizovana je 29. aprila 1972. godine u Berlinu (Njemačka). Odmah naredne godine uslijedile su povorke ponosa u Londonu, Dublinu, Oslu, Helsinkiju i Amsterdamu. Sve povorke su značajno promijenile poziciju LGBTI osoba u društvu, pridonijele su vidljivosti i postavljanju političkih zahtjeva. Povorke ponosa su uvijek nosile snažne poruke koje su skretale pažnju na pitanja homofobije, nasilja na LGBTI osobama, uvođenja i provođenja zabrane diskriminacije nad LGBTI osobama.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare