režija haris pašović

Sarajevska premijera ‘Marlene Dietrich – pet tačaka optužnice’ 6. septembra u Narodnom pozorištu

Svečano otvaranje umjetničke sezone 2023/2024. Narodnog pozorišta Sarajevo bit će upriličeno u srijedu 6. septembra sa početkom u 19.30 sati sarajevskom premijerom dramske predstave "Marlene Dietrich - Pet tačaka optužnice" autora i režisera Harisa Pašovića.

Mirjana Karanović nastupit će u naslovnoj ulozi Marlene Dietrich, dok ostatak podjele čine Mona Muratović, Elmir Krivalić i Enes Salković.

"Marlene Dietrich je bila više od filmske zvijezde, bila je mit. Jedna neobična žena, veoma posebna, koja je u svom životu uvijek pravila nekonvencionalne izbore, često rizikujući reakciju okoline - bilo privatne, profesionalne ili reakciju u svojoj domovini. Ja sam napisao dramu o jednom imaginarnom suđenju Marleni Dietrich, u kojem je optužena zbog svog životnog stila; svojih neortodoksnih stavova o braku i porodici; svoje nezavisne prirode; svog erotizma i svog učešća u američkoj vojsci tokom Drugog svjetskog rata", riječi su Harisa Pašovića.

Kako navodi, u drami, troje mladih tužilaca, jedna žena i dva muškarca, optužuju Marlenu da nije bila dovoljno patriota, da nije bila dobra majka, da je imala izvanbračne veze i da je izdala svoju zemlju. To su ozbiljne optužbe i oni navode primjere iz njenog života koji potkrepljuju, po njihovom mišljenju, tu optužnicu.

"Marlene Diterich odgovara i iz njenih odgovora vidimo koliko je život složen i koliko je pogrešno mjeriti ljude sterotipima i redukovati ih površnim procjenama. Vidimo jedan kompleksan život i jednu pametnu ženu čiji se moral ne mjeri brojem ljubavnika, nego njenim ljudskim postupcima i njenom ljudskom supstancom.

Marlena je bila pravedna žena; nije trpjela glupost; bila je romantična i veliki borac za mir. Živjela je dugo, 91 godinu. Često je zvala svjetske političare telefonom i razgovarala s njima. Mislim da je pokušavala da utječe na njihove politike, bila je sretna kad joj je francuski predsjednik Fransoa Miteran najavio da će pasti Berlinski zid. Mislim da bi i danas koristila svoju slavu i utjecaj da doprinese miru i pravdi. Ona je bila prva osoba koja je javno progovorila njemački u Izraelu, jer to je bilo zabranjeno. Ali izraelska publika ju je toliko voljela da su gledaoci tražili tokom koncerta da pjeva na njemačkom čuvenu pjesmu „Lili Marlen.“ A ona je bila pripremila i jednu pjesmu na hebrejskom", navodi Haris Pašović.

Scenografiju su uradili Lada Maglajlić i Vedad Orahovac, dizajn kostima Irma Saje i Vanja Ciraj, kompozitor Dino Šukalo i Studio Modra rijeka. Dizajn svjetla uradio je Branislav Milinković; Video art: Dino Hujić; Direktor fotografije je Alen Alilović; Video produkcija: Source production.

Predstava o imaginarnom suđenju Marleni Dietrich premijerno je izvedena u glavnom programu ovogodišnjeg izdanja Mittelfesta, Međunarodnog umjetničkog festivala u Italiji na čijem je čelu Pašović bio od 2018. do 2020. godine.

"'Marlene Dietrich - Pet tačaka optužnice' autora i režisera Harisa Pašovića rađena je u koprodukciji Narodnog pozorišta Sarajevo, Mittelfesta Cividale i BNP Zenica", navode iz Narodnog pozorišta Sarajevo.