Politika

Sarajevska SDA: Bit ćemo lideri u borbi protiv korupcije

Kantonalna organizacija Stranke demokratske akcije (SDA) Sarajevo predstavila je danas predizborni program pod nazivom „Izborna platforma Kantonalne organizacije SDA Sarajevo 2022-2026.“, koji sadrži 14 oblasti djelovanja, čija provedba, kako je rečeno na pres-konferenciji, omogućava poboljšanje kvaliteta svakodnevnog života za sve građana u KS.  

Šef Kluba zastupnika SDA u Skupštini KS i nosilac liste SDA za taj nivo vlasti Mahir Dević predstavio je dio predizbornog programa koji se odnosi na oblasti obrazovanja, ekonomije i kulture.  

Foto: Nedim Grabovica

Kazao je da će, kada je u pitanju visoko obrazovanje, usvojiti novi zakon o visokom obrazovanju koji neće ići u pravcu politizacije i centralizacije moći. Istaknuo je da će im u fokusu biti pitanje studenata i studentskog standarda - sufinansiranje smještaja, pitanje ishrane, studentsko stipendiranje, prijevoz studenata...  

Također, najavio je da će, kada budu dio vlasti, usvojiti zakon o studentskom standardu i studentskom radu. Žele da studentima koji studiraju putem zakona bude omogućeno da paralelno sa studijem i rade i ostvaruju prihode, kako bi svoj sistem studiranja mogli sami finansirati.

Dević je kazao i da će se SDA zalagati da osnovno i srednje obrazovanje budu potpuno besplatni.

Predlažu i osnivanje srednje škole za informacione tehnologije, navodeći da je to važno pitanje, jer ovog kadra skoro da nema na birou.  

Mahir Dević / Foto: Raport

Dević je naveo da osnovno obrazovanje mora biti potpuno besplatno - udžbenici, knjige, sve što proizilazi iz kurikularne reforme.

Govoreći o ekonomiji, naveo je da efekte ekonomskog rasta žele podjeliti s građanima KS, prije svega poduzetnicima i radnicima.

Kada je u pitanju prosječna plaća u KS koja sada iznosi 1.250 KM, KO SDA smatra da je potpuno realno u naredne četiri godine da ta plaća iznosi minimalno 1.500 KM, da su ekonomski trendovi takvi da to neće biti nikakav problem.

Najavio je i zakon o strateškim investicijama u KS, koji će generisati ekonomski rast.

Kada je u pitanju oblast kulture, fokus KO SDA će biti na izgradnji koncertne dvorane i približavanju kulture svim građanima KS.

Bivši ministar saobraćaja u Vladi KS i kandidat na listi za Skupštinu KS Adi Kalem predstavio je dio predizborne platforme u oblasti saobraćaja, rada i socijalne politike te sporta.

Naveo je da se mora krenuti u izgradnju svih neophodnih saobraćajnica, tramvajskih pruga, unapređenje javnog prevoza putnika i osiguranje bolje usluge građanima.

Kalem je, između ostalog, najavio da će se u narednom periodu fokusirati na izgradnju tramvajskog prstena, koji će biti funkcionalan i pristupačan svim građanima.

Spomenuo je i nabavku električnih autobusa, dodajući da su orijentirani ka 'zelenom gradu'.   

Govoreći o segmentu rada i socijalne politike, naveo je da će imati fokus na uvećanju svih postojećih naknada koje su namijenjene poticaju proširenja porodice, zaštite majčinstva i višečlanih porodica.

Kada je riječ o sportu, između ostalog, je kazao da će planirati budžetski iznos koji će se izdvojiti sportskim klubovima od posebne važnosti za KS.

Šef Kluba zastupnika SDA u Skupštini KS i nosilac liste SDA za taj nivo vlasti Mahir Dević je kazao da je aktuelna vlast u KS, koja je formirana 2018. godine, građanima KS obećala transparentnost, borbu protiv korupcije i nestranačko zapošljavanje.

"Na kraju mandata od četiri godine možemo samo da spomenemo listu 'uhljeba' koja je ovih dana bila objavljena u medijima, prije svega kada je NiP u pitanju", kazao je Dević.  

Istaknuo je da će, ukoliko SDA bude dobila priliku od građana KS, biti lider u borbi protiv korupcije u KS.

"SDA Kantona Sarajevo mora biti lider u borbi protiv korupcije", zaključio je Dević.