reakcija na odluku

Sarajevski SDP šokiran: Zašto su osobe koje su bacile bombu na porodičnu kuću Irfana Čengića puštene na slobodu?

Nakon što je Općinski sud u Sarajevu odbio odrediti pritvor Mirzi Hasanbegoviću i Benjaminu Aganoviću, osumnjičenim da su bacili bombu na kuću načelnika Općine Stari Grad Irfana Čengića oglasio se SDP.

Sarajevski ogranak ove stranke uputio je kritiku Općinskom sudu jer ponovo dopuštaju da višestruki povratnici u vršenje krivičnih djela budu na slobodi.

Prenosimo njihovo saopćenje:

Općinski sud u Sarajevu u još jednom slučaju dozvolio je da lica od ranije poznata tužilaštvu i sudu, koja su višestruki povratnici u vršenju krivičnih djela budu na slobodi. I dok se „loptica“ prebacuje između Općinskog suda u Sarajevu i Tužilaštva Kantona Sarajevo osobe koje su bacile bombu slobodno hodaju gradom.

Osjećat ćemo se nesigurno u svojim kućama, ulicama i mahalama, sve dok Tužilaštvo Kantona Sarajevo i Općinski sud u Sarajevu ne odluče postupati u skladu sa interesima svih ljudi ovog kantona i dok ne počnu kvalitetnije obavljati svoj posao.

Podsjetimo da, u mnogobrojnim situacijama Općinski sud u Sarajevu daje minimalne kazne izbršiocima krivičnih djela, pušta na slobodu višestruke povratnike i slično, dok sa druge strane, skoro pa svakodnevno slušamo obustave postupaka i puštanja na slobodu osumljičenih zbog nedostatka dokaza. Takvim postupanjem najodgovornijih institucija se doprinosi lošoj sigurnosnoj situaciji.

Potpuno smo razočarani. Ovo je još jedan primjer koji nam pokazuje da je teško steći povjerenje u procese tužilaštva i sudova, koji nam odavno kroje sudbinu.