Vijesti

Sarajlić i ostali optuženi za davanje dara, o krivici se izjašnjavaju krajem aprila

Asim Sarajlić, Općinski sud u SArajevu

U Općinskom sudu u Sarajevu je za 28. april zakazano ročište na kojem je planirano da se o krivici izjasne Asim Sarajlić, Sabahudin Delalić i Muhamed Šehović, koje optužnica sarajevskog Kantonalnog tužilaštva tereti za davanje dara i drugih oblika koristi, potvrđeno je iz Općinskog suda, piše Detektor.

Optužnicom se terete da su od 20. do 25. februara 2020., posredstvom Šehovića, ugovorili sastanak sa delegatom za izbornu skupštinu Stranke demokratske akcije (SDA) Velidom Tvrtkovićem, prije zakazanih unutarstranačkih izbora za predsjednika Kantonalne organizacije SDA Sarajevo, koji su bili planirani za 26. februar 2020. i kojim su predloženi kandidati bili članovi Semir Efendić i Fikret Prevljak.

“Tvrtkoviću su obećali da će korištenjem svog društvenog i uticajnog položaja koji imaju po osnovu pozicija unutar SDA, zaposliti njegovu suprugu u nekoj od institucija u kojima su na rukovodnim pozicijama kadrovi SDA, ukoliko na tim izborima svoj glas da njihovom kandidatu Fikretu Prevljaku za navedenu poziciju”, saopćeno je ranije iz sarajevskog Kantonalnog tužilaštva.

Sarajlić je, kako se navodi u optužnici, u tom periodu bio član Predsjedništva, odnosno potpredsjednik SDA, Delalić član Izvršnog odbora Općinske organizacije SDA Novi Grad Sarajevo, a Šehović je nekadašnji tehnički sekretar stranke.

Tužilaštvo je u ovom predmetu najavilo saslušanje tri svjedoka, tri vještaka i izvođenje više od 70 materijalnih dokaza.