"narodu ne smeta"

Šarović: Ne znam šta je gore – da Dodik i dalje laže i vara ili da ispuni svoja obećanja

Milorad Dodik je šampion u neispunjenim obećanjima, konstatirao je Mirko Šarović, bivši predsjednik SDS-a, u emisiji Rezime.

„To ga je obilježilo i po tome ga prepoznajemo. Možemo postaviti pitanje – šta je bolje, da on i dalje ne ispunjava obećanja, da laže, vara, ili je bolje da ispuni svoja obećanja.

Loša politička situacija

Mislim da je loše i jedno i drugo. I ako ispuni obećanje, to može dovesti do haosa, a ako nastavi da obećava i laže – to bi imalo smisla samo ako bi mu narod uskratio povjerenje.

Očigledno narodu ne smeta previše to što on laže“, rekao je Šarović.

Komentirajući trenutnu političku situaciju u BiH, kaže da je "jedna od najlošijih od završetka rata do danas".

„Ne pamtim neko gore vrijeme. Ovo ima potencijala da bude još lošije. Da kriza još eskalira. Ne vidim neku perspektivu na bilo koji način da u ovoj godini kažemo da imamo pravi putokaz i napredak za bolje odnose unutar zemlje. Negdje smo na nekom dnu“, ocijenio je Šarović, prenosi FTV.

Kaže i da državna koalicija formalno postoji, ali očito je da se malo odluka donosi dogovorom.

„Više je to iznuđivanje, radi se pod pritiskom, ucjenom. Nisam vidio da je u posljednje vrijeme i od Vijeća ministara BiH i od Parlamentarne skupštine BiH izašlo nešto što je vrijedno i što bismo mogli svi da pozdravimo“, naveo je on.

Navodi da u sastavu Vijeća ministara BiH postoje i ministri i politike koje bi bile spremne da se ide naprijed, ali tamo se, ipak, odlučuje konsenzusom gdje je dominantno nacionalni i entitetski utjecaj.

Odgovarajući na pitanje je li opozicija u Republici Srpskoj dovoljna glasna, naglasio je – "kritiziraju, to se vidi na sjednicama NSRS-a, ali očito da im je uspjeh ograničen":

„Dodik je podigao ljestvicu po pitanju nacionalnih pitanja, odnosa s Federacijom BiH – opozicija je prosto u klopki Dodikove politike“.

Smatra i da SDS ne može biti lider opozicije i biti bolji ako ima unutrašnje turbulencije.

Rezolucija o Srebrenici

O usvojenoj Rezoluciji o genocidu u Srebrenici i hoće li ona donijeti pomirenje ili otvoriti Pandorinu kutiju, rekao je:

"Ja sam rekao i prije mjesec da ona neće donijeti ono što oni koji je predlažu govore šta je njena svrha. Ne govorim o njenom sadržaju, ali ona će doprinijeti nekim daljnjim podjelama u našem društvu.

Glavni problem je što je Rezolucija pravljena na nekom drugom mjestu, a trebala bi da bude iznjedrena iz ove zemlje.

Taj dokument je trebao da bude dogovoren u ovoj zemlji. I oko toga ćemo se sporiti, debatovati, svađati se… ali boljeg ambijenta neće biti“.