Region

Saslušan sin Mile Đukanovića zbog ‘Pandora papersa’

Blažo Đukanović, sin predsjednika Crne Gore Mile Đukanovića, saslušan je jutros u Specijalnom državnom tužilaštvu Crne Gore u svojstvu građanina.

On je odgovarao na pitanja tužilaca povodom slučaja „Pandora papiri“ javlja TVCG, a da će Blažo Đukanović biti saslušan jučer je rekao glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić.

S druge strane, Milo Đukanović će se o tom slučaju pismeno izjasniti, prenose Vijesti.

„Pisano izjašnjenje je moguće. To se daje visokim funkcionerima, ne zato da bi bili privilegovani ili izdvojeni od drugih, nego da bi se izbjegla procedura kontrolisanja prostorija. Gleda se da nije ko vodu otrovao, da nema negdje eksplozivna naprava i to nam dane uzima. Mi zato napišemo pitanja koja bi mu bila postavljena kada bi došao i pošaljemo mu ih na izjašnjavanje. Ali ako bi bio pozvan da dođe, sigurno bi morao doći“, rekao je Katnić jučer.

U „Pandora papirima“ se navodi da su Milo i Blažo Đukanović 2012. godine sklopili tajne ugovore o upravljanju njihovom imovinom skrivajući se iza komplikovane mreže povezanih kompanija iz Velike Britanije, Švicarske, Britanskih djevičanskih ostrva, Paname i Gibraltara, objavljeno je 3. oktobra na sajtu Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Prema tim navodima, sin predsjednika Crne Gore je iskoristio tu strukturu da formira i dvije skrivene kompanije sa kćerkama firmama u Londonu i Crnoj Gori.

Do tih podataka došao je Istraživački centar MANS kroz globalnu istragu o offshore poslovima pod nazivom „Pandora papiri“ (Pandora Papers) koju je vodio Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ) sa partnerima iz 117 zemalja. Do sada najveća baza procurjelih podataka sadrži skoro 12 miliona dokumenata iz 14 ofšore agencija. Jedna od njih je ALCOGAL, vodeća advokatska kancelarija u Panami sa predstavništvima na svim poznatijim ofšore destinacijama, uključujući Britanska djevičanska ostrva, preko kojih su vođeni poslovi porodice Đukanović.