podrška eu

Sattler svečano otvorio renovirani Osnovni sud u Prnjavoru

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Johann SattleOsnovir i predsjednik Osnovnog suda u Prnjavoru Dragan Ivić danas su svečano otvorili renoviranu zgradu Osnovnog suda u Prnjavoru.

Prostorije ovog Suda, smještene u zgradi iz 1964. godine, u potpunosti su renovirane uz finansijsku pomoć Evropske unije u vrijednosti od preko 300.000 eura.

Ambasador Sattler je naglasio da je vladavina prava temelj svakog demokratskog društva i osnovna vrijednost Evropske unije.

"Drago mi je da danas otvaramo Osnovni sud u Prnjavoru što je još jedan korak u našoj dugoročnoj podršci pravosudnom sistemu BiH.

Pravosuđe je alfa i omega procesa evropskih integracija. Pravosuđe, vladavina zakona, pravosudne institucije to je prva stvar na dnevnom redu kada zemlja otvori pregovore, i posljednja prilikom njihovog zatvaranja.

Upravo iz tog razloga EU sa svoje strane značajno ulaže u oblast vladavine prava i jačanje institucija u BiH", kazao je Sattler.

Predsjednik Osnovnog suda u Prnjavoru Dragan Ivić rekao je da će završetak projekta obnove zgrade suda, uz poboljšanje efikasnosti imati veliki značaj za građane.

"Ovaj sud je prilagodio svoju sistematizaciju u skladu sa preporukama i formirao posebno odjeljenje, planiramo zaposliti nove službenike u navedenom odjeljenju koji će pomagati sudijama u radu, sve u cilju veće ažurnosti suda, donošenja kvalitetnijih odluka, bržeg pristupa pravdi građana BiH, te smanjivanju troškova sudskih postupaka", naveo je Ivić.

Podrška Evropske unije predstavlja dio sveobuhvatne i kontinuirane podrške unapređenju radnog okruženja i sigurnosti objekata pravosudnih institucija.

Osnovni sud u Prnjavoru jedna je od 32 zgrade suda i tužilaštva u 17 gradova širom Bosne i Hercegovine čiju je izgradnju ili obnovu finansirala Evropska unija s ciljem povećanja efikasnosti pravosuđa i osiguranja adekvatnih usluga građanima BiH.

Pored mjera podrške reformi pravosuđa, Evropska unija je od 2003. godine do danas obezbijedila više od 50 miliona eura bespovratnih sredstava za izgradnju i rekonstrukciju objekata u sektoru pravosuđa, sudova, tužilaštava, zatvora i pritvorskih objekata, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.