povući iz procedure

Sattler zabrinut zbog zakona u RS: Neće biti popusta kada je riječ o temeljnim slobodama

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Yohann Sattler rekao je da dosta članica EU smatra da bi pristupanje BiH Uniji bilo pozitivno, ali je istakao da nema pregovora o uslovima koje buduće članice treba da ispune.

"Apelujem na ovdašnje lidere da nađu hrabrost i političku volju za postizanje kompromisa što je ključ u svakoj demokratiji", rekao je Sattler novinarima u Banjoj Luci.

On je naveo da je EU i dalje zabrinuta zbog toga što je Narodna skupština Republike Srpske usvojila Nacrt zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija, dodavši da je važno održati slobodu izražavanja, medija i okupljanja.

Sattler je rekao da su čelnici EU u pogledu eurointegracija najavili paket pomoći zapadnom Balkanu od šest milijardi eura, u šta je uključena BiH, ali da su sve uslovili i njenim obavezama na tom planu.

On je dodao da neće biti popusta i pregovora kada je riječ o temeljnim slobodama.

"Apelujem da se u RS ne ide na usvajanje ovog zakona i da se on povuče iz procedure", rekao je Sattler i dodao da će EU i dalje podržavati medije i organizacije civilnog društva u BiH, prenosi RTRS.