Političko silovanje sistema

Saučesnici u nepotizmu: Može li Trojka uopće više zaustaviti Ramu Isaka?

Ramo i sinovi

To što je Ramo Isak za sebe tražio da bude ministar unutrašnjih poslova FBiH, ukoliko Trojka želi da ima prijeko potrebni glas njegovog sina Arnela Isaka, spada u domen klasične političke trgovine.

No, sve on ošto je Isak radio kasnije prevazilazi granice i prerasta u nepotizam koji guta sve ono što bi Vlada FBiH i mogla dobro uraditi, a vrhunac se desio danas.

Za kratko vrijeme rada Vlade predvođene Trojkom, porodica Isak se pokazala kao politički klan kojem je glavni cilj uspostaviti porodično-klijentelističku hijerahiju tako što će se strateški rasporediti u Federaciji.

Tako je Ramu Isaka za ministra predložio njegov najstariji sin Arnel Isak koji je ujedno i zastupnik u Predstavničkom domu FBiH i čiji je glas za Trojku bio presudan.

Nakon što je otac Isak izabrao ministarstvo (FMUP jer tu ima 'iskustvo'), nastavljene su ucjene. Tako je porodica Isak predložila da se Arnel Isak također treba nešto pitati pa je za njih logičan slijed bio da ga predlože za predsjedavajućeg Predstavničkog doma.

Uprkos početnim protivljenjima unutar Trojke ovakvoj ideji, na kraju se - bar kako je tvrdio otac Isak - postigao politički dogovor ili u prevodu politička trgovina.

Trojku je spasilo to što je sam Arnel Isak odustao od te pozicije u korist svog kolege Kenana Uzunovića, što također budi sumnju u ostvarivanje porodičnih interesa.

U međuvremenu, ministar Isak leti okolo u helikopteru FUP-a zajedno sa sinom zastupnikom, ne pokušavajući uopće opravdati svoju brutalnu zloupotrebu, nego naprativ bahati se najavljujući ponavljanje istog čina.

A, već danas Trojka je odlučila ispuniti još jednu želju porodice Isak - uhljebiti drugog sina Rame Isaka. Tako je Rusmir Isak postao direktor Kazneno-popravnog zavoda Zenica. Saglasnost je dala Vlada FBiH na čelu sa Nerminom Nikšićem.

No, tu čini se nije kraj.

Nezvanične informacije govore da Arnel Isak nije slučajno odustao od mjesta predsjedavajućeg Predstavničkog doma, već zbog toga što ga čeka puno ugodnija pozicija - ministra ili čak premijera Zeničko-dobojskog kantona.

Danima već traje trakavica oko smjene odnosno rekonstrukcije Vlade ZDK koju vodi Inicijativa Fuada Kasumovića koji je u međuvremenu ostao bez zastupnika u Skupštini ZDK.

Vlast bi mogla preuzeti Trojka, zajedno sa Isakovom Snagom naroda, a upravo bi sin Arnel bio predvodnik te vlasti.

I za taj plan porodici Isak trebaju ruke Trojke, a s obzirom da su već uhljebili pola porodice Isak, ni ovo vjerovatno neće biti problem.

Trojka i kompletna Vlada FBiH očito su ucijenjeni željama Rame Isaka i njegovih sinova, i do sada su bili saučesnici u rijetko viđenom nepotizmu koji se provodi bez ikakvog skrivanja od očiju javnosti.

Teško je povjerovati da stranke Trojke nisu svjesne kakvu štetu prvenstveno nanose sebi i ovom političkom projektu za koji su građani vjerovali da donosi promjene i kakvu poruku šalju javnosti. No, očito je situacija u Parlamentu FBiH kada je u pitanju većina toliko loša da oni teško da mogu zaustaviti Isaka i sinove u svom naletu na institucije, a da ne ugroze svoj opstanak u foteljama.