ZAŠTITA OD BAKTERIJE

Savjet neuronaučnika: Jedite ovo povrće kako bi smanjiti rizik od demencije

Demencija nije specifična bolest, već je opći izraz za oštećenu sposobnost pamćenja, razmišljanja ili donošenja odluka koja ometa obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Iako demencija uglavnom pogađa starije osobe, ona nije dio normalnog starenja. Dakle, postoji niz faktora koji mogu povećati ili smanjiti rizik od demencije.

Neuronaučnik Robert Love otkrio je da konzumacija određenog povrća zapravo može smanjiti rizik od Alzheimerove bolesti, najčešće vrste demencije.

To je zato što korjenasto povrće može pomoći u zaštiti od bakterije zvane Porphyromonas gingivalis, također poznate kao P. gingivalis. To je jedna od više od 700 vrsta bakterija koje se nalaze u usnoj šupljini. Može uzrokovati bolesti desni, a istraživanja su je povezivala s Alzheimerovom bolešću.

Love objašnjava: "Dakle, kada su nam usta nezdrava, to može podržati bakteriju zvanu P. gingivalis. Ova bakterija se često nalazi u mozgovima pacijenata s Alzheimerom i povećava upalu u ustima, uzrokujući nešto što se zove gingivitis. Također, može povećati upalu u mozgu, što je glavni faktor rizika za Alzheimerovu bolest."

@robertwblove The Surprising Link Between Alzheimer’s and Oral Health. #Alzheimers #Dementia #Mouth #MouthBacteria #Inflammation #NeuroInflammation #dalebredesen #floss #tiktoklive #tiktoklivestream #learnontiktok ##robertlove##robertwblove ♬ original sound - Robert Love

Dakle, zdravlje naših usta utječe na zdravlje našeg mozga. Stoga, kako bismo spriječili razvoj ove bolesti, Love preporučuje konzumiranje hrane koja je dobra za bakterije u našim ustima. Predložio je cveklu.

Ovaj savjet poduprla je i studija iz 2019. godine. Utvrđeno je da ispijanje soka od cvekle, koji je bogat anorganskim nitratima, potiče rast oralnih bakterija koje su povezane s boljim kognitivnim i kardiovaskularnim zdravljem kod starijih ljudi.

Kako bismo poboljšali svoje oralno zdravlje, Robert preporučuje i redovito korištenje zubnog konca te izbacivanje prerađenog šećera iz prehrane.