Politika

SBB: O sudbini BiH mora se odlučivati u institucijama države

Povodom inicijative za održavanje sastanka predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan), predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića i, kako se naslućuje, predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, Savez za bolju budućnost (SBB) ističe da dijalog, regionalna saradnja i ravnopravni razgovori predstavljaju put koji ne treba napuštati.

"Također, ni briga regionalnih država, kao ni Republike Turske za stanje u Bosni i Hercegovini nisu nešto što bilo koga unaprijed treba iritirati, iako se o sudbini BiH mora odlučivati jedino u institucijama naše države. Bosni i Hercegovini su potrebni prijatelji, ali i korektan diplomatsko-državnički pristup koji će biti izbalansiran i odgovoran prema BiH i, naročito, Bošnjacima", saopćeno je iz SBB-a.

Kako iz ove stranke navode, "iz predložene inicijative proizlazi da bi Bošnjake trebao predstavljati Bakir Izetbegović, čime se najbrojniji narod svodi na etničko-vjersku grupu, a i Bosna i Hercegovina reducira na plemensko, umjesto državno predstavljanje".

"Ukoliko dođe do ove vrste sastanaka, SBB-u čak i ne smeta da se tamo pojavi član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović. On, nezavisno od svog ikebana statusa u SDA, formalno može i treba prisustvovati međunarodnim sastancima, a Izetbegoviću je mjesto kući, odnosno u Parlamentarnoj skupštini BiH, ili na sastancima stranačkih lidera", navodi se.

Za SBB-a je posebna tema "činjenica da bi eventualnim sastankom u Ankari bile kompromitirane sankcije SAD i međunarodna izolacija prema separatistički i šovinistički nastrojenom Miloradu Dodiku. U tome Bošnjaci ne treba i ne smiju učestvovati".

Stoga, SBB poziva sve tri spomenute države "da se pridruže uvođenju sankcija Miloradu Dodiku, a ne da ga ojačavaju ovakvim inicijativama, jer će na taj način najbolje pomoći stabilizaciji prilika u BiH, ako im je to iskreni cilj".