SBiH

Rezolucija je neophodna i zbog rukovodstva RS i Srbije koji otvoreno negiraju genocid i glorifikuju ratne zločince

Predsjedništvo Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) pozvalo je sve članice Ujedinjenih nacija da na Generalnoj skupštini 23. maja, bez novog odgađanja, usvoje rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Kako je saopćeno nakon sjednice Predsjedništva ove stanke u Srebrenici, takva rezolucija trebala je biti usvojena mnogo ranije imajući u vidu broj žrtava i činjenicu da se radi o najvećem zločin u Evropi poslije Drugog svjetskog rata.

"Neophodna je i zbog toga što rukovodstva manjeg bh. entiteta RS i Srbije, kao sljedbenici velikosrpske politike koja je odgovorna za genocid, otvoreno i sistematski negiraju ovaj zločin i glorifikuju ratne zločince te svojim istupima stavljaju srpskom narodu na leđa kolektivnu odgovornost. Njeno usvajanje je naš dug prema žrtvama i historijska šansa za bolju budućnost BiH i svijeta u kojima će mir, istina i pravda imati veće šanse od mržnje i laži", navode iz SBiH.

Jedan od zaključaka na sjednici je da od Tužilaštvo BiH očekuju da u skladu sa svojim nadležnostima i ovlaštenjima djeluje i u što kraćem roku pokrene istragu u slučaju Milorada Dodika i njegovih saradnika protiv kojih je delegat SBiH u Domu naroda PSBiH podnio krivičnu prijavu zbog javnih nastupa, ali i institucionalnog djelovanja protiv države BiH i secesionističkih radnji.

"Tužilaštvo je do sada dužno bilo postupiti i po članu 145. Krivičnog zakona BiH, kojim se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida kao i veličanje ratnih zločinaca u čemu Dodik prednjači. Najveću odgovornost za nepostupanje državnog Tužilaštva po navedenim odredbama Krivičnog zakona BiH snosi aktuelni glavni državni tužitelj Milanko Kajganić, zbog čega ukoliko nastavi sa opstrukcijama procesa, mora biti smijenjen", tvrde iz SBiH.

Kada je u pitanju prijedog Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH SBiH je kategorički i konzistentno protiv toga i traži od Komisije za izbor i imenovanje Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH da dostavi liste sa više kandidata za sudije prema Zastupničkom domu Parlamenta BiH.

"Imenovanje sudija Ustavnog suda BiH sa aspekta pravne sigurnosti i zaštite vitalnih interesa države je pitanje od prvorazrednog značaja. Brojni zahtjevi za ocjenu ustavnosti spornih zakona nalaze se pred Ustavnim sudom BiH. Ovo imenovanje je u jednoj od najvažnijih institucija na period duži od 20 godina, posljedice glasanja su dalekosežne po Bošnjake jer će Trojka dati poluge vlasti HDZ-u BiH", ističu iz Stranke za BiH.

Pozvali su državnu vlast da konačno preko Vijeća ministara BiH uputi u proceduru budžet institucija BiH za 2024. godinu.

Stranka za BiH, kako navode, na lokalne izbore 2024. godine u oktobru izaći će u cijeloj državi kako bi građanima ponudili kvalitetne kadrove koji imaju program napretka države.

"U SBiH smo uvjereni da je najbolje rješenje za Srebrenicu i za njene građane da daju podršku našem kandidatu Faruku Đoziću za načelnika ove opštine jer vjerujemo da se može suprotstaviti onima koji ovdje žele da legitimizuju počinjeni genocide i koji neće ovaj grad tretirati kao mjesto jednog naroda, zbog čega ostajemo otvoreni za razgovore i sa drugim političkim subjektima o saradnji", saopćeno je iz Stranke za BiH.