Visoki predstavnik u BiH

Schmidt hrvatskim medijima: Jedna od opcija je smjena Dodika. On je osoba s čvrstim stavom, ali i ja sam

Foto: Hina

Kritikuju ga i Milorad Dodik i Zoran Milanović. Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt boravi u Hrvatskoj, a tom je prilikom dao izjavu za Dnevnik RTL-a.

Na pitanje postoji li opasnost od novog sukoba ili rata u BiH, kaže da ne vidi tu mogućnost, ali da "moramo biti jako pažljivi u kreiranju stabilnosti i pristupanju BiH evropskim integracijama".

"Moram jasno reći da nećemo dopustiti da Dodik i njegovi prijatelji kreiraju nešto što bi sličilo na Transnistriju".

Dodikova smjena je moguća, kaže:

"Tu mogućnost neću otkloniti, ona ostaje. Treba mu biti jasno da nema igrica i nema dealova! Znam da je on osoba s čvrstim stavom, ali trebam li reći da i on zna da sam ja osoba s čvrstim stavom?", upitao je Schmidt.

Upitan je ima li u Dodikovim odlukama ruskog uticaja.

"Ne sjedim na sastancima kada on ide u Moskvu, a čujem da ide opet iduće sedmice pa ne mogu suditi. Ali mora razumjeti da čak i Srbija ima stav da se rat u Ukrajini ne smije produživati. Ako on samo izvršava naredbe onih koji ubijaju nedužne ljude, e to je drugi slučaj. To je inače moj strah kada govorimo o Kosovu i Sjevernoj Mitrovici. Htio bih jasno sugerisati, ako neko raspiruje tenzije, pritom ne govorim o ratu, već samo o stvaranju neprilika – na to treba dobiti odgovor", odgovara Schmidt.

Njegov legitimitet provjerava i hrvatski predsjednik. Na pitanje kako mu odgovara, Schmidt kratko kaže: "U obzir uzimam samo konstruktivne izjave" te dodaje:

"Mislim da je hrvatska pozicija jasna. Nisam čuo ništa što bi upućivalo na to da je Hrvatska promijenila mišljenje".