uskoro realizirati

Schmidt najavio izmjene Izbornog zakona BiH: Integritet izbora je temeljni faktor u izgradnji povjerenja

Visoki predstavnik Christian Schmidt je tokom učešća na Sigurnosnoj konferenciji u Minhenu istaknuo ključni značaj reformskog angažmana Bosne i Hercegovine s Evropskom unijom.

Schmidt je naglasio da je za BiH neophodno dati prioritet naporima u pravcu euroatlantskih integracija kako bi jačala stabilnost, sigurnost i napredak kako u zemlji tako i u regionu.

Sudjelujući u radu konferencije, Schmidt je učestvovao u diskusiji o unapređenju reformskih procesa u Bosni i Hercegovini.

U tom kontekstu, sastao se i sa ministrima vanjskih poslova zemalja članica EU i transatlantskih partnera, visokim zvaničnicima EU i NATO-a, komandantom Komande združenih savezničkih snaga u Napulju admiralom Stuartom B. Munschom i specijalnim izaslanikom Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan sir Stuartom Peachom.

„Angažman usmjeren na evroatlantske integracije ima ključni značaj za budućnost Bosne i Hercegovine“, rekao je visoki predstavnik Schmidt.

Za BiH je od suštinskog značaja da aktivno provodi reforme i jača svoje veze sa EU kako bi osigurala stabilnost i prosperitet za svoje građane, doao je on.

Visoki predstavnik je istaknuo da je osiguranje integriteta izbora od suštinskog značaja za stvaranje stabilnog i sigurnog političkog okruženja koje pogoduje daljnjem razvoju i napretku zemlje.

"Integritet izbora je temeljni faktor u izgradnji povjerenja u politički sistem. To je potrebno uskoro realizirati kako bi se unaprijeđena pravila mogla primjenjivati već tokom održavanja općinskih izbora u oktobru 2024. godine", zaključio je Schmidt.