evropske integracije

Schmidt: Pozivam sve nivoe vlasti u BiH da brzo usvoje suštinske reforme

Visoki predstavnik Christian Schmidt boravio je u radnoj posjeti Beču, kojom prilikom je naglasio važnost međunarodne koordinacije i zajedničkog angažmana u Bosni i Hercegovini (BiH).

On je u četvrtak održao sastanke sa Alexanderom Schallenbergom, austrijskim ministrom vanjskih poslova, te generalnom tajnicom OSCE-a Helgom Marijom Schmid.

Vitalna uloga

U ovim razgovorima, visoki predstavnik je istaknuo vitalnu ulogu koju međunarodna zajednica i dalje igra u podršci tranziciji BiH od poslijeratnog oporavka do pune integracije u Evropsku uniju.

Visoki predstavnik je u petak održao uvodni govor na 27. evropskom forumu u Beču, čiji je domaćin bio Austrijski institut za evropsku i sigurnosnu politiku (AIES).

Kada je u pitanju preporuka Evropske komisije za pokretanje pristupnih pregovora sa BiH, on je naglasio da su evropske integracije jedini održiv put za Bosnu i Hercegovinu i širu regiju Zapadnog Balkana.

Napori na terenu

Premda su poduzeti određeni napori na terenu da se održi zamah nakon dodjele statusa kandidata za EU, visoki predstavnik je pozvao političke lidere da pokažu više posvećenosti i odgovornosti. Hitna provedba neophodnih reformi je od suštinskog značaja kako bi se omogućilo Vijeću EU da zvanično započne pregovore u proljeće 2024.

„Pozivam sve nivoe vlasti u Bosni i Hercegovini da iskoriste ovu priliku i potvrde svoju opredijeljenost ka evropskim integracijama i brzo usvoje suštinske reforme,“ zaključio je visoki predstavnik.