jasna poruka

Schmidt: Svoje poteze nikad ne najavljujem, ali neću dozvoliti bilo kakvo razdruživanje ove zemlje

(Foto: BHRT)

Imam na raspolaganju sve instrumente kako bih osigurao provedbu Dejtonskog mirovnog sporazuma, svoje poteze nikad ne najavljujem, ali neću dozvoliti bilo kakvo razdruživanje ove zemlje, rekao je u intervjuu za BHRT visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt.

Govorio je i o dokumentu na kojem radi vlast u Republici Srpskoj pod nazivom "Sporazum o reguliranju odnosa Republike Srpske i Federacije BiH u skladu sa Dejtonskim sporazumom i međunarodnim aktima".

"Radi se o ozbiljnom kršenju Dejtonskog mirovnog sporazuma i ukoliko bi se išlo sa ovim ne vidim da FBIH na bilo koji način namjerava raditi na ovome", rekao je on i dodao:

"Ovdje se ne radi o FBiH nego se radi o državi i to je ono što je definisano Dejtonskim sporazumom. Ukoliko ne bude nikakvih reakcije ljudi bi izgubili povjernje u mirovni sporazum.

Čuo sam da još uvijek nije jasno u RS i NSRS šta zapravo sa ovim žele uraditi. Ako traže moju preporuku to je da ne idu u nikakvo razdruživanj, separaciju ili slično.

To bi značilo nove granice, pomjeranje stanovništva na nova mjesta, i to bi izazvalo novi konflikt", naglasio je Schmidt.

Možda je bolje da se vratimo temama poput evropskih integracija i temama koje pripadaju 19 stoljeću, rekao je on.

Nakon komunikea PIC-a prije dvije sedmice vidjeli ste da je Međunarodna zajednica spremna reagirati, i drago mi je da je PIC naglasio da ja imam sve instrumente na raspolaganju i da ja imam sve instrumentem napominje Schmisdt.

"Neću dozvoliti razdruživanje ove zemlje i to je moj mandat.

Nemam neke nove podatke, ali na osnovu onoga što imam, znam da u svim anketama, i među svim građanima nema razlike u mišljenju, oni žele živjeti u miru i blagostanju u ovoj zemlji i regionu", rekao je visoki predstavnik za BHRT

Naglasio je da imamo jedinstvenu priliku u BIH da se okrenemo putu u Evropsku uniju.

"Ako vidim da imamo blokade u funkcionalnosti zemlje ja i Međunarodna zajednica možemo reagovati samo u korist građana. Ja sam tu da podsjetim političke elite da moraju djelovati i biti odgovorni za ono što se dešava", poruzčio je on.