Konferencija u Srebrenici

Schmidtova poruka iz Potočara: Ako neko misli graditi tamnice umova i negiranja, nikada neće doći do evropskih vrijednosti

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt obratio se danas u Memorijalnom centru Srebrenica uoči obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima.

"Mote ove konferencije je nešto što nas dovodi do hitnog pitanja, gdje moram reći kada sjedimo ovdje dva dana nakon što je dječija bolnica bombardirana u Kijevu i niko nema snage da preuzme odgovornost, vidimo da nažalost lekcije iz Potočara nisu jedine, da nam opet dolaze nove.

Zato je važno pripremiti mlađu generaciju na sjećanje kako bi se izbjegao zaborava. I kao način da se dođe do pravih zaključaka za budućnost", rekao je Schmidt.

On je naveo da je dobro da su u Potočarima danas i prijatelji iz Južne Afrike.

"Tu je i biskup koji je krenuo putem istine, teškim putem. Nismo vidjeli puno pratilaca na tom putu u ovoj zemlji. To nam govori da moramo učiniti više, ne u smislu diskusija o tome ko je bio na kojoj strani, nego u smislu razgovora da svi moramo biti zajedno na jednoj strani.

Ja cijenim činjenicu da je ambasador Nizozemske tu i da je dao svoju podršku. Svi znamo da je to zadatak koji je pred nama i u međunarodnoj zajednici, jedna je jasna poruka - ako mislite da možete graditi tamnice umova i negiranja istine o prošlosti, nikada nećete stići na destinaciju koja podrazumjeva evropske vrijednosti, što su zajedničke vrijednosti cijelog svijeta", zaključio je Schmidt.