poruka iz berlina

Scholz jasno poručio: Svaki pokušaj dovođenja u pitanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH za nas je neprihvatljiv

"Gospodine predsjedavajući, bilo mi je važno da Vam poželim dobrodošlicu u Berlinu, rekao je Scholz Bećiroviću

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović razgovarao je u Berlinu s kancelarom Savezne Republike Njemačke Olafom Scholzom u okviru zvanične posjete Njemačkoj.

Tamošnji su mediji prenijeli obraćanje Scholza koji je istakao napredak postignut u reformama u Bosni i Hercegovini i da se zalaže za što brži ulazak zemlje u Evropsku uniju.

Kancelar je istaknuo važnost pristupnih pregovora i osvrnuo se na otvorene izazove i reforme.

Intenzivna podrška

"Gospodine predsjedavajući, bilo mi je važno da Vam poželim dobrodošlicu u Berlinu ubrzo nakon preuzimanja predsjedanja Državnim Predsjedništvom u Bosni i Hercegovini.

Kao što znate, Njemačka se intenzivno zalaže da zemlje zapadnog Balkana imaju budućnost u Evropskoj uniji. Pridruživanje je već odavno, jer obećanje o članstvu datira više od 20 godina", rekao je Scholz Bećiroviću.

Dodao je da su zbog toga njegove kolege i on u Evropskom vijeću u martu odlučili otvoriti pristupne pregovore s Bosnom i Hercegovinom.

"Bio je to važan korak na kojem smo dugo radili. Međutim, nadam se i siguran sam da je to također dalo Bosni i Hercegovini novu nadu za Evropu i potaknulo hrabrost da aktivno radi na ispunjavanju zahtjeva.

I inače - ova odluka bila je priznanje napretka koji je Bosna i Hercegovina postigla posljednjih godina i jasan signal svim reformskim snagama u zemlji i građanima u cijeloj regiji. Ozbiljni smo po pitanju EU perspektive", kaže Scholz.

Ujedno je to bio i poziv da se odlučno i brzo krene s potrebnim reformama.

"Proces proširenja temelji se na performansama. To znači da su uvjeti za usklađenost s evropskim zakonima i pravilima stvoreni u svakoj zemlji koja želi postati članica Europske unije. Nema posebnih ruta u Europsku uniju; isti su za sve zemlje.

Svjestan sam da je to veliki izazov. No, reformski napori najviše se isplate samim zemljama kandidatima jer su povezani i s velikim privrednim uspjehom, a članstvo u Europskoj uniji otvara nove mogućnosti", istaknuo je Scholz.

Konkretni razgovori

Osim toga, dodao ie da je s Bećirovićem razgovarao konkretno i konstruktivno i o mnogim drugim pitanjima koja su važna za ovaj pristupni proces, te da je obećao podršku njemačke vlade.

"Također smo razgovarali o tome kako možemo dodatno ojačati regionalnu suradnju na Zapadnom Balkanu. Ove godine je deseta godišnjica Berlinskog procesa. To je instrument regionalne ssradnje i također želimo ojačati zajedničko regionalno tržište.

Nadam se da će Bosna i Hercegovina ratificirati preostale sporazume o mobilnosti i da će također moći prihvatiti energetsku deklaraciju usvojenu ovdje u Berlinu u novembru 2022.", dodao je Scholz.

Govorio je njemački kancelar i o ruskoj agresiji na Ukrajinu.

"Ruski agresorski rat protiv Ukrajine svima nam je jasno pokazao koliko su važni regionalna saradnja i bliska razmjena. Moramo učiniti nešto kako bismo osigurali mir i sigurnost u Evropi.

Izuzetno pozdravljam činjenicu da je Bosna i Hercegovina pokazala i dalje pokazuje solidarnost s Ukrajinom te se također obavezala na sankcije Rusiji. Sada se nadamo da će se sljedeći koraci u ovom kontekstu također moći provesti", naglasdio je Scholz.

Važna uloga

Znamo da se sigurnost i stabilnost na Zapadnom Balkanu ne mogu uzeti zdravo za gotovo, dodao je on.

"Morate aktivno učiniti nešto po tom pitanju uvijek iznova. Bosna i Hercegovina ovdje igra vrlo važnu ulogu.

Svaki pokušaj dovođenja u pitanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje za nas je neprihvatljiv. Zato također podržavamo važnu ulogu koju visoki predstavnik igra u promicanju demokratije, vladavine prava i ljudskih prava. Njegovi napori pomažu u praćenju provedbe Daytonskog sporazuma iz 1995. kako bi se osigurao mir - i drago mi je što se obojica slažemo oko toga", istakao je Scholz.

U želji za promicanjem sigurnosti i stabilnosti, Savezna Republika Njemačka od 2022. ponovo sudjeluje u misiji EUFOR-a Althea, podsjetio je on.

"Želimo nastaviti ovo učešće i time dati svoj doprinos sigurnosti i stabilnosti. Radujemo se nastavku saradnje", rekao je Scholz.