važno pitanje

Scholz očekuje brz dogovor o sljedećem predsjedniku Evropske komisije

Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je da je siguran da će Evropska komisija brzo postići dogovor o sljedećem predsjedniku Evropske komisije.

Tvrdi da je to neophodno jer kontinent prolazi kroz teška vremena.

"S obzirom na to da politička platforma koja je do sada podržavala predsjednika Ursulu Von der Layen u parlamentu ponovo ima većinu, vjerujem da će biti moguće brzo pronaći razumno rješenje", rekao je Scholz novinarima po dolasku na sastanak lidera EU u Briselu.

On je dodao da je važno da se odluka donese brzo jer su ovo teška vremena i zato što je "važno da znamo kakva je budućnost Evrope".

Grčki premijer Kirijakos Micotakis rekao je novinarima da će podržati drugi mandat Von der Layen na mjestu predsjednika Evropske komisije, prenosi BHRT.

Predsjednika Komisije imenuje Evropsko vijeća kvalificiranom većinom i tu odluku natpolovičnom većinom treba potvrditi Evropski parlament.

Predsjednika Evropskog vijeća biraju samo članovi toga najvišeg tijela i tu Parlament nema nikakvih ovlasti, prenosi HRT.

Slično vrijedi i za predsjednika Parlamenta koje biraju zastupnici, dok Vijeće nema nikakvu ulogu. Međutim, odluke o vodećim dužnostima uvijek se donose u paketu jer je potrebno voditi računa o odnosu snaga vodećih političkih grupa, o tome da ne budu svi iz istog dijela EU, o ravnoteži između velikih i malih zemalja, kao i o rodnoj ravnopravnosti.

Čelnici 27 država razgovarat će na neformalnoj radnoj večeri o raspodjeli vodećih dužnosti. Formalni dogovor trebao bi se postići desetak dana kasnije na redovnom samitu krajem junu.