slučaj Glavaš

SDA: BiH ne smije postati utočište ratnih zločinaca i kriminalaca iz regiona

Stranka demokratske akcije (SDA) upozorava u saopćenju za javnost da Bosna i Hercegovina ne smije postati utočište presuđenih ratnih zločinaca i kriminalaca iz regiona, koji zloupotrebljavaju državljanstvo naše zemlje.

Ta stranka navodi da slučaj Branimira Glavaša i njegov bijeg od pravosuđa Republike Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu, iznova aktuelizira decenijski problem zloupotrebe dvojnih državljanstava.

"U Hrvatskoj i Srbiji se nalazi veliki broj osoba koji su pred sudovima u BiH osuđeni za ratne zločine, a u posljednje vrijeme je intenziviran i bijeg presuđenih zločinaca i kriminalaca iz ovih država u BiH. To jasno ukazuje da se međudržavni ugovori i zakoni koji reguliraju ovu oblast moraju redefinirati, kako bi se suzio prostor za zloupotrebe ", poručuju iz SDA.

Dodaju da, iako je jasno da je pružanje utočišta presuđenim ratnih zločincima osuđenim u našoj zemlji u dobroj mjeri politika susjednih država, BiH ne smije upasti u tu zamku.

"Uz uporno insistiranje da susjedne države isporuče pravosnažno presuđene zločince Bosni i Hercegovini, naša zemlja istovremeno mora poduzeti korake protiv bjegunaca iz drugih država, te u tom smislu, moraju biti iskorištene sve mogućnosti koje su predviđene trenutnim sporazumima i zakonskim rješenjima", navodi se u saopćenju.

SDA će, kako najavljuju iz te stranke, insistirati da ovo bude tema parlamentarne rasprave i inicirati izmjene propisa kojima će se uvesti dodatne mjere u spriječavanju zloupotreba dvojnih državljanstava.