'komične izjave'

SDA: Da li se premijer Uk izruguje građanima KS?

Dok je Sarajevo danima na vrhu ljestvice najzagađenijih gradova na svijetu, kantonalni premijer Nihad Uk daje komične izjave u medijima, govoreći o višestruko paralelnim procesima koje provodi njegova vlada, koji ipak neće dati rezultat do kraja mandata, poručili su iz KO SDA Sarajevo.

Umjesto odgovornosti, navode dalje, odlučnih poteza i mjera kojima će se ublažiti štetni utjecaji po živote i zdravlje ljudi, "Uk na ciničan način ispoljava samo svoju bespomoćnost i neznanje".

"Dok je njegova stranka iz opozicione hladovine godinama zagovarala hitne mjere, bojkot nastave i građanski neposluh, poslije pet godina vladavine i nijedne mjere na smanjenju zagađenja, Uk građanima danas priča bajke o tramvajskoj pruzi prema Šipu. Ni riječi o proglašenju vanrednog stanja, povratku subvencija za grijanje na plin, Centru za upravljanje kvalitetom zraka?", navodi se u saopćenju KO SDA Sarajevo.

Dalje kažu da je premijer Uk, iako se voli pohvaliti kako je najmlađi mandatar, on samo "istureni pijun, žrtveno janje Edina Forte i Sabine Ćudić, utihnulih aktivista i revolucionara, koji 'avione i kamione' sada obećavaju s dobro plaćenih državnih pozicija".

Poručuju da bi premijer koji otvoreno priznaje kako nema rješenje za probleme, morao ponuditi svoju ostavku.

"Ali je Nihad Uk i to već isprobao. S Trojkom nema rješenja, a Fortino predskazanje je ostvareno: oni su Kanton Sarajevo pretvorili u 'središte ničega'", saopćeno je iz KO SDA Sarajevo.