o mostarskom sastanku

SDA: Diletantska vlast umjesto usvajanja evropskih zakona građanima ponovo nudi fraze o ‘pozitivnoj atmosferi’

Stranka demokratske akcije komentirala je jučer održani sastanak vladajuće većine u Mostaru, istakavši kako se pokazuje da se koalicija SNSD-HDZ-Trojka vratila na „fabričke postavke“.

"Umjesto da postignu prihvatljiv dogovor i isporuče rezultate koji će Bosni i Hercegovini omogućiti otvaranje pregovora sa EU, građanima se ponovo nude otrcane fraze o „pozitivnoj atmosferi među partnerima“.

U međuvremenu, Trojka nastavlja sa snishodljivim i ponižavajućim odnosom prema Dodiku i Čoviću i napadima na opozicione stranke iz probosanskog bloka, a SNSD i HDZ ostvaruju svoje kadrovske i finansijske interese", navode iz SDA.

Dodaju kako ističe rok do kojeg bi vladajuća koalicija trebalo da ispuni uvjete za otvaranje pregovora sa Evropskom unijom, koji se ogledaju u usvajanju paketa 3+1 te da je gotovo izvjesno da svi uvjeti neće biti ispunjeni.

"Umjesto vlasti, na ispunjavanju uvjeta za otvaranje pregovora radi opozicija. Zahvaljujući opozicionim strankama usvojen je Zakon o sprečavanju pranja novca. SDA je u proceduru uputila i Zakon o sukobu interesa, ali vladajuća koalicija, koja nije sposobna da ga sama predloži, odbila je da ovaj zakon razmatra po hitnoj proceduri, što je još jedna katastrofalna poruka.

Podsjećamo da su u Domu naroda PSBiH također odbili da po hitnoj proceduri razmatraju izmjene Izbornog zakona koje se odnose na integritet izbornog procesa predložene od SDA, koji je već usvojen u Zastupničkom domu", navodi se u saopćenju.

Iz SDA ističu da bi se, ako bi ovi zakoni bili usvojeni, bez obzira što nisu ispunjeni svi uvjeti, moglo realno očekivati da Evropsko vijeće odobri otvaranje pregovora Bosni i Hercegovini, ali kažu da postaje sve očiglednije da dio vladajuće koalicije to, ustvari, ne želi.

"Uzimajući u obzir ukupnu geopolitičku situaciju, još jednom pozivamo Evropsko vijeće da na martovskom zasjedanju ipak donese pozitivnu odluku za Bosnu i Hercegovinu, unatoč tome što nesposobna i diletantska vladajuća koalicija nije u stanju da ispuni ni najminimalnije uvjete. Takvu odluku trebalo bi donijeti zbog građana Bosne i Hercegovine, ali i zbog same Evropske unije", saopćeno je iz SDA.