širi se podrška

SDA i DF ostali usamljeni u galami, SBiH i NES priklonili se Trojci i HDZ-u: Podržat će budžet

U Predstavničkom domu FBiH izglasan je dnevni red današnje sjednice na kojoj je i budžet FBiH koji je Vlada FBiH usvojila u ponedjeljak.

Naime, za danas je bilo predviđeno da se razmatra odluka o privremenom finansiranju, no parlamentarci vladajuće većine odlučili su promijeniti dnevni red.

I to su uspjeli iz komotnu većinu. Dnevni red je na kraju usvojen sa 55 glasova 'za', šest je bilo suzdržano dok su 22 zastupnika bila protiv.

SDA-ovci su na sjednici tražili da se povuče budžet s dnevnom reda. Mirsad Zaimović je kazao kako nisu imali vremena razmatriti budžet koji je najkompleksniji dokument.

"Ovo je neviđeno u praksi parlamenta. Neke stvari se kriju od javnosti i zastupnika. Mi ćemo u periodu koji slijedi otkriti šta je to. Nedopustivo je da se na ovakav način pristupa najbitnijem dokumentu koji se usvaja", rekao je Zaimović.

"Manje smo mi bitni, bitno je to da građani nisu imali priliku ni da vide budžet. On je nama podmetnut 5 do 12", dodao je ovaj zastupnik SDA.

No, zanimljivo je da će, kako je Raport i najavio, budžet podržati i dio opozicije - SBiH i NES.

Admir Čavalić (SBiH) je to potvrdio.

"Bitni su građani ovdje koji su punili budžet i napunili ga s pola milijarde više nego prošle godine. Mi ćemo podržati budžet jer smo konstruktivna opozicija", naveo je Čavalić.

"Mi tražimo da Vlada FBiH bude pravedna i transparentna u izvršenju budžeta".

NES-ov Irfan Durić kazao je da će i ova stranka podržati budžet.

"Mi želimo da FBiH funkcionira i da korisnici nisu taoci. Pozivamo Nikšića da kroz budžet za 2024. godinu bude pravedan prema svima. Svjedoci smo da je u posljednjem periodu ta pravednost izostavljena. Želimo pokazati i javnosti da NES i SBiH svojim politikama želi osigurati pravedan i socijalan život građana", naveo je Durić.

On je kazao da je budžet takav da će se moći djelovati na izvršenje.

"To nam daje nadu da će biti transparentno i ovo je jedna novina", rekao je Durić.