galamdžije

SDA i njeni sateliti zbunjeni: Dok su navijali da propadne evropski put, dizali halabuku da slijedi izdaja

To što dogovora između predsjednika stranaka koje čine vlast jučer u Mostaru nije bilo i što je dovedeno u pitanje otvaranje pregovora sa EU, dovelo je SDA i njene satelite u slavljeničko raspoloženje. No, očito su zbunjeni time što im je propala priča o novoj izdaji.

Naime, predsjednici stranaka koje čine vlast na državnom nivou (Trojke, SNSD-a i HDZ-a) jučer su se sastali u Mostaru kako bi pokušali pronaći rješenje za tri zakona koja treba usvojiti kako bi BiH dobila zeleno svjetlo za otvaranje pregovora sa EU. No, nisu uspjeli.

U međuvremenu, opozicija predvođena SDA navijala je za takav scenario, uprkos tome što bi to za državu bio ogroman korak naprijed, i to iz prostog razloga jer bi time politički poentirala Trojka.

A da bi mogući dogovor već unaprijed proglasili negativnim potezim, predstavnici opozicije danima su u medijima pričali kako bi dogovor ustvari značio da je Trojka popustila pred megalomanskim zahtjevima Milorada Dodika i Dragana Čovića te kako evropski put ne smije platiti cijenu sakaćenja državnih institucija.

"Sve nešto razmišljam ko će popustiti na današnjem sastanku. Ko baštini tradiciju popustljivosti u parlamentarnoj većini? Ili samo nemaju viziju i zahtjeve?", napisao je jučer DF-ov Milan Dunović uoči sastanka.

Paralelno s njim, SDA-ov Haris Zahiragić je govorio u nešto drugačijem tonu. Na televiziji N1 on je govorio kako je evropski put ustvari šarena laža i da je to što ćemo možda dobiti pregovore ne znači ništa.

Sukus ovakvih izjava opozicionara ustvari je da se ništa ne treba dogovarati i da ne treba ni pokušavati dobiti pregovore o članstvu u EU jer je to besmisleno.

Pregovori su nam sad možda dalje, što opoziciju očito raduje, ali su zbunjeni kako to da Trojka nije popustila i izdala.