političke kalkulacije

SDA je sarajevske općine u kojima ima šanse da pobijedi prepustila satelitima. Zašto?

Prema svemu sudeći, SDA će u samo jednoj sarajevskoj gradskoj općini imati kandidata za načelnika. I to tamo gdje su joj šanse za pobjedu minimalne.

Naime, prema trenutnom stanju SDA će imati kandidata samo u Općini Stari Grad. Tu će ponovo 'isturiti' Dženana Selimbegovića koji će već jednom izgubio od SDP-ovog odnosno Trojkinog Irfana Čengića.

Čengić uživa ogromno povjerenje građana u Starom Gradu i očekivano je da će i sad dobiti ogromnu većinu glasova.

No, tamo gdje bi SDA imala šanse da dobije svog načelnika - ona će podržati kandidate svojih koalicionih partnera DF-a ili SBiH-a.

Tako će u Centru, gdje je Trojka u raskoraku zbog Srđana Mandića, SDA podržati DF-ovog Dennisa Gratza.

Upravo moguća razjedinjenost Trojke oko Mandića, odnosno neodlučnosti NiP-a da podrži Mandića u utrci za novi mandat, davalo je SDA-u šansu da pod svoju kontrolu vrati Općinu Centar. Ali, do toga očito neće doći.

Isto je u Novom Sarajevu. Poznato je da će tamo kandidat biti aktuelna gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić. S njenom kandidaturom nije načisto Naša stranka i to je opet šansa za SDA.

Ali, oni će prema svemu sudeći podržati Muamera Bandića iz SBiH.

Kandidatura Karić je već izazvala paniku unutar SDA i njenih satelita, pa su krenuli žestoki napadi na nju. Iz SDA, DF-a i SBiH-a su očekivali da će lagano osvojiti Novo Sarajevo s obzirom na loš učinak Trojkinom Hasana Tanovića. Ipak, kandidatura Karić im je poremetila planove pa su žestoki napadi i očekivani.

Sad dolazimo do Novog Grada.

Iako se općinska organizacija SDA protivi podršci Semiru Efendiću, vrh stranke blizu je donošenja odluke da se on ipak podrži za načelnika.

Time bi dakle SDA u četiri gradske općine imala samo jednog kandidata i to tamo gdje su im šanse za pobjedu minimalne.

Šanse za pobjedu SDA su minimalne i u Općini Ilidža, gdje je Trojkin Nermin Muzur (NiP) ispunio sva očekivanja, pa ih je čak i nadmašio.

S druge strane, SDA će u drugim rubnim općinama KS ići s kandidatima gdje već godinama vladaju - Vogošća, Trnovo, Ilijaš, Hadžići.

A šta je razlog ovakve 'velikodušnosti' SDA? Ukratko - Faruk Kapidžić. Kako se već da naslutiti, on bi bio SDA-ov kandidat za gradonačelnika, a podršku drugih stranaka 'kupuju' upravo poklanjanjem načelničkih kandidatura.

SDA-u odnosno Kapidžiću je jako stalo da sjedne na poziciju gradonačelnika jer s te pozicije, ovaj arhitekt može odlučivati o urbanističkim planovima. A to je za Kapidžića izuzetno važno.