Politika

SDA nam je jučer priredila neviđenu diplomatsku bruku

Kroz godine nazadne politike SDA je uspjela državni Bosni i Hercegovini načiniti nemjerljivo štetu svojom jalovom kadrovskom politikom.

Jedan od rijetko zabilježenih slučajeva koji će ući u anale desio se jučer kada su propadnici MUP-a Kantona Sarajevo uhapsili bh. diplomatu Senaida Memića.

Diplomata u svom prvom mandatu u Maleziji uhapšen je zbog mutnjih radnji tokom višegodišnjeg vladanja sarajevskom općinom Ilidža. Ukratko, Tužilaštvo KS sumnjiči ovog SDA-ovog veterana da je šakom i kapom dijelio urbanističke i građevinske dozvole i to masno naplaćivao. Ne kako bi obogatio općinski budžet, nego svoj lični.

Da Memić ima razne aferime znalo se od prije, dakle nije nikakva novina. Šokantno je, međutim, da je Memića za ambasadora u Maleziji (važnoj državi za BiH) tadašnji član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović (SDA) poslao u trenutku kada se intenzivirala istraga o njegovim mutnim poslovima.

Upravo je Raport, te 2021. godine kada smo objavli da je protiv Memića predato nekoliko obimnih krivičnih prijava problematizirao njegovo slanje u diplomatsku misiju.

No, SDA je tada imala druge interese.

Memić je tada htio pokušati izboriti za sebe još jedan mandat na čelu Općine Ilidža, dok je SDA imala drugačije planove - izgurati Fikreta Prevljaka za načelnika.

Kako bi Memića smirili, obećali su mu ambasadorsku poziciju i time otvorili put za Prevljaka koji je na kraju ipak neslavno završio.

Naravno, SDA je u tom trenutku bila svjesna da se protiv Memića priprema opsežna istraga i da bi eventualni proces mogao naštetiti imidžu BiH u zemlji u koju ga šalje. No, bruka zemlje za SDA je ipak bila u drugom planu.