Politika

SDA o presici Trojke: Frankenštajnski savez koji vode tri pustolovne tračare

Kantonalni odbor SDA Sarajevo reagirao je na jučerašnju press-konferenciju čelnika stranaka Trojke – SDP-a, NiP-a i NS-a.

“Konferencija za medije sarajevske Trojke koju su jučer organizirali većinski vlasnik te koalicije i vlasnik NIP-a Elmedin Konaković, te njegovi manjinski dioničari Nermin Nikšić i Edin Forto, predstavlja vjernu ilustraciju tog neprincipijelnog i frankenštajnskog saveza. Trojka je zapravo slika i prilika te tri pustolovne tračare, koje cijelih sat vremena reinterpretiraju, tumače, i u sto voda prepiraju medijske navode koji se tiču državnog pravosuđa, teme koja prevazilazi njihove kantonalne mogućnosti. Nevješto citirane filozofske floskule, međusobna politička udvaranja i bajkovita oda zahvalnosti koju su tri slučajna prolaznika danas ispjevali sami sebi, čine trajni spomenik političkom poluproizvodu kojeg Konaković naziva ‘svijetlom tačkom'”, navodi se u saopćenju.

Prozivaju Konakovića zbog perioda kad je činio vlast u KS ali kao kadar SDA.

“U cjelosatnom performansu kojim je dirigovao, Konaković građanima poručuje da je zadovoljan sam sa sobom i sa svojim “pravim ljudima na pravom mjestu”, koji po njegovom priznanju prave etičke greške i mjesecima se upoznaju s javnim poslom. On javnost podsjeća da je vladao u mnogim prijašnjim vladama, pa su valjda zato njegove analize i usporedbe pouzdane i nepogrešivo tačne. Znači li to da se Konaković cijelo prošlo desetljeće samo učio vladati, a da u priželjkivanih sljedećih 10 budžetskih godina, on tek treba postići svoju punu efikasnost? Tvrdi da građanima Kantona Sarajevo “isporučuje ozbiljne procese”. Koja to funkcija vlasti služi isporučivanju ozbiljnih procesa? Koji su to procesi? Da li se od tih procesa živi bolje? Hvali se kako ljudi širom BiH “ne mogu da vjeruju u rezultate koje postižu”, ali ne spominje nevjericu građana KS jer je od odvoza smeća i kosidbe parkova, Konakovićeva Trojka preko noći napravila nauku”, kaže se u saopćenju SDA.

Kažu da se Konaković treba ‘probuditi’ i shvatiti kako ni on ni njegovi partneri ne postoje u RS

“Ustvrdio je kako o famoznih ‘300 mjera i 29 principa’ bruji cijela Bosna i Hercegovina?! Vrijeme je da se probudi i shvati kako ni on, a ni njegovi koalicioni žiranti uopće ne postoje na parlamentarnoj sceni u RS. Zato ne treba snivati poziciju bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, dok god se najmanje dvije trećine njegove koalicije niti izjašnjava, niti osjeća Bošnjacima. Uzjogunio se i jer javnost Trojku percipira kao sarajevsku. Ta vještačka konstrukcija i jeste sarajevska. Tu je nastala i tu polahko nestaje, jer demokratski legitimitet njenih konstruktora neće prevazići Kanton Sarajevo, i to je mnogo dobro za državu Bosnu i Hercegovinu”, kažu iz KO SDA.

Na kraju ističu da bi bilo bolje da se lideri Trojke sastaju prije konferencija za medije i usklade odgovore.

“Sarajevsko trojstvo priznalo je i da se nisu sastali prije današnje konferencije za medije. Bilo bi bolje da se ubuduće sastanu, usklade i dogovore, umjesto što na smjene griju istu stolicu. Kakva koalicija, takva joj i konferencija!”, zaključuje se u saopćenju.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare