Vijesti

SDA-ovci traže ostavku Čampare. Aljoša butalno uzvraća udarac

Zastupnik SDA u Parlamentu FBiH Husein Rošić zatražio je danas ostavku ministra Federalnog MUP-a Aljoše Čampare, kazavši da je nedopustiv pokušaj da omogući imenovanje Zorana Galića (HDZ) na poziciju direktora Federalne uprave policije.

„Sada je odjednom, očigledno iz svojih političkih interesa, Čampara promijenio stav i počeo gurati HDZ-ovog kandidata tobože zbog toga što su trenutno i ministar i direktor FUP-a Bošnjaci.  Ako je to uistinu problem, onda neka Bošnjak ostane na čelu FUP-a, a neka Čampara podnese ostavku“, kaže Rošić te dodaje da je potpuno nedopustivo da Čampara, želeći da zadrži svoju fotelju, trguje sigurnosnim interesima države i bošnjačkog naroda.

Inače, izbor čelnika FUP-a već danima je tema pojedinih medija, koji postavljaju pitanje legitimnosti ovog izbora.

Izbor je na Vladi FBiH

Komentar smo zatražili od ministra Aljoše Čampare, koji je za Raport kazao kako poziva Rošića da odmah pokrene njegovu smjenu.

„Niti Čampara imenuje Galića, niti bilo koga drugog. To je zahtjev Nezavisnog odbora i kao ministar moram postupati po zakonu.

Pozivam Rošića i sve ostale koji su pristali na paritet u direkt pozicijama na državnom nivou 2B, 2H i 2S, umjesto po zakonu i popisu: 3B, 2S i 1H, da odgovore zašto.  Sve je to naknadna pamet kada je riječ o direktorima policijsko-obavještajnih agencija na nivou BiH. Pitanje je ko je pristao da Bošnjaci u Vijeću ministara nemaju četiri pozicije?

Pitam i ko je izvršio odabir ministarstava u Vijeću ministara, tako da Bošnjaci nemaju nikakav utjecaj u resorima finansija, pravde, ekonomije, infrastrukture, kukture, sporta, zdravstva… Također, pitam i ko je pristao da direktor UIO BIH umjesto Bošnjaka bude Hrvat“, kaže nam Čampara.

Kada je u pitanju direktor FUP-a, Čampara pojašnjava kako je Nezavisni odbor taj koji utvrđuje istu kandidata i iz Odbora je došlo šest, sedam imena. Dodaje kako je Kolegij Federalne vlade od njega tražio tu tačku, te da to ko će biti izabran ovisi od Vlade, a ne od Aljoše Čampare.

On postavlja pitanje Rošiću zašto ne traži smjenu svojih pretpostavljenih, pojašnjavajući to činjenicom kako je upravo Galić do sada bio direktor Granične policije koja broji 3.000 ljudi, a SDA je glasala za njega.

“Neću snositi odgovornost”

„Evo, pozivam Rošića da odgovori na moja pitanja, ali ga pozivam i da on podnese ostavku. Rošiću i bilo kojem drugom poručujem da ja neću snositi odgovornost jer nisam postupio po zakonu“, kaže Čampara.

Istakao je kako SDA i HDZ imaju većinu i da mogu donositi odluke te da su ove dvije stranke zajedno na vlasti u Vijeću ministara, Federalnoj vladi, u HNK te Gradu Mostaru.

„Kada će SDA i HDZ predložiti novog predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH, jer je nedopustivo da 2,5 godine od izbora nije imenovana vlada. Sramotna je situacija u koju su nas doveli.

Čampara se upitao i zašto su ministri iz SDA odustali od komisije koja se trebala zvati Komisija za integracije sa NATO-om, a prihvatili su naziv Komisija za saradnju sa NATO-om, što su zastupali SNSD i HDZ.

 Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare