nema budžeta

SDA: Sad je jasno da državna vlast funkcionira samo kada SNSD i HDZ to hoće

Aktuelna državna vlast očigledno nije u stanju pripremiti ni nacrt budžeta i uputiti ga u daljnju proceduru, iako smo već ušli u drugi kvartal 2024. godine, a rok za usvajanje budžeta institucija Bosne i Hercegovine istekao još 31. decembra prošle godine, saopćila je danas Stranka demokratske akcije.

Kako navode iz te stranke ta činjenica još jednom potvrđuje da državna vlast funkcioniše samo kada je to u interesu SNSD-a i HDZ-a.

"Tako je bilo sa budžetom za prošlu godinu koji je usvojen prije isteka prvog kvartala jer je 'Trojka' pristala na izdvajanje 70 miliona KM za kupovinu zgrade u vlasništvu kuma Milorada Dodika. Imajući u vidu da su laž o usvajanju prošlogodišnjeg budžeta u rekordnom roku koristili kao argument o isplativosti 'politike kompromisa', građani s pravom mogu strahovati zbog ovogodišnjeg odugovlačenja i pitati se koliko će ih novca koštati novi 'kompromisi' unutar vladajuće koalicije", navodi se u saopćenju.

SDA poziva aktuelnu državnu vlast da konačno odustane od političkih trgovina javnim novcem, te da hitno pripremi i u proceduru uputi budžet za 2024. godinu koji će predvidjeti dovoljno sredstava za finansiranje ključnih obaveza Bosne i Hercegovine u ovoj godini, poput organizacije Lokalnih izbora po novim propisima koje je donio visoki predstavnik.