saopćenje

SDA se oglasila: Dodik prijeti Bošnjacima kao što je prijetio Karadžić

Stranka demokratske akcije saopćila je da su reakcije zvaničnika Srbije i bh. entiteta Republika Srpska na najavu usvajanja Rezolucije Ujedinjenih nacija o genocidu u Srebrenici, najbolji dokaz da trenutna zvanična srpska politika nije odustala od zločinačkih velikosrpskih ciljeva i provođenja politika definiranih u memorandumima SANU.

"Najočitije to potvrđuju fašističke izjave Milorada Dodika da "Srbi ne mogu živjeti s muslimanima, Bošnjacima" i da je "Bošnjacima dovoljno 25 posto teritorije Bosne i Hercegovine"", navodi se u saopćenju.

Dodaje se da su ove Dodikove izjave najdirektnije prijetnje Bošnjacima od vremena prijetnji Radovana Karadžića.

"Jer, to da "Srbi ne mogu živjeti s Bošnjacima" i da Bošnjake treba sabiti na 25 posto teritorije, može se postići samo pokretanjem nove spirale zla i nasilja kakvu su svojedobno pokrenuli Milošević, Karadžić, Mladić i drugi. Politika "razdvajanja naroda" i etničkog čišćenja koju su oni predvodili rezultirala je genocidom i drugim teškim ratnim zločinima.

Ali i stradanjem srpskog naroda i doživotnim robijama za većinu srpskih ratnih vođa. Istovremeno, Bosna i Hercegovina i Bošnjaci su opstali, što bi svima trebala biti jasna i pouka i poruka", navode iz SDA.

U saopćenju se dalje kaže da politički nasljednici presuđenih ratnih zločinaca sada bi da zabrane da se o genocidu i zločinima govori, predstavljajući to "napadom na srpski narod".

"Nepopravljivu štetu srpskom narodu ustvari uporno čine oni, a ne neko drugi, na leđa mu tovareći kolektivnu krivicu za nedjela pojedinaca. Istovremeno, dok govore o „ugroženosti Srba“, prijete i vrijeđaju Bošnjake, a u Srebrenici u kojoj je počinjen genocid, promjenama naziva ulica žele srbizirati ovaj grad.

Rezolucija UN-a o genocidu u Srebrenici potrebna je upravo zbog njih i njihove politike", navodi se u saopćenju.

Uz to su, dodaje se, od strane svih koji će podržati usvajanje Rezolucije, potrebni i odlučniji i konkretniji koraci koji će pomoći da se ovakva politika zaustavi na vrijeme.