Politika

SDA: To nije pošlo za rukom srbijanskom režimu iz 90-ih, a neće ni ovakim karikaturalnim pojavama kakva je Vulin

Nakon novih izjava ministra unutrašnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina u kojima kaže da se “priziva nesreća narodu BiH”, stigla je ekspresna reakcija iz SDA.

“Izjava ministra unutrašnjih poslova Republike Srbije Aleksandra Vulina o dovođenju u pitanje postojanja Bosne i Hercegovine, nije ništa drugo nego prijetnja novom agresijom na Bosnu i Hercegovinu”, naveo je Nermin Mandra, član Predsjedništva SDA.

“Izostanak reakcije predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića na prijetnje ministra unutrašnjih poslova upućene Bosni i Hercegovini potvrda je da Vulinove izjave nisu samo njegov lični stav već reflektuju odnos zvaničnog Beograda prema Bosni i Hercegovini, a naročito prema bošnjačkom narodu”, istakao je on.

Kaže da su upravo političari zbog kojih Vulin prijeti Bosni i Hercegovini odgovorni za narušavanje dejtonskog poretka na kojeg se srbijanski ministar poziva.

“Blokada funkcionisanja državnih institucija, zbog zabrane negiranja genocida i slavljenja zločinaca, predstavlja grubo kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Takav odnos neće dovesti u pitanje postojanje države Bosne i Hercegovine, ali itekako dovodi u pitanje status odgovornih za opstrukcije i kršenje državnih zakona, pa čak i status entiteta RS koji postoji na osnovu Dejtonskog sporazuma”, naveo je Mandra u reakciji.

Na kraju je kazao da prijetnje i blokade mogu otežati život građanima, ali neće ugroziti postajanje BiH.

“Prijetnje silom, blokade i opstrukcije mogu otežati život svih građana Bosne i Hercegovine i ugroziti mir u regionu, ali sasvim sigurno neće ugroziti postojanje Bosne i Hercegovine i njen teritorijalni integritet. To nije pošlo za rukom srbijanskom režimu iz 90-ih, a naročito neće karikaturalnim pojavama kakva je Vulin”, naveo je Mandra.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare