Reakcija

SDA: Trojka vrijeđa inteligenciju građana

Nakon današnjeg zajedničkog saopćenja stranaka Trojke oko izbora Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine oglasili si se iz Kluba SDA u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

U saopćenju su naveli, zaista, mnogo toga:

"Nakon što su svjesno pogazili Ustav i sve relevantne propise kako bi HDZ-u isporučili sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, stranke Trojke pokušavaju lako provjerljivim neistinama skrenuti pažnju sa te činjenice i sakriti se od opravdanih kritika ogorčene javnosti", stoji u saopćenju.

KO JE TADA KOGA BIRAO?

"Povezivanje izbora sudije Ustavnog suda BiH sa potpuno drugačijim procesom izbora sudija u Ustavni sud FBiH i pri tome iznošenje niza neistina samo potvrđuje da Trojka nema nijedan valjan argument kojim bi opravdala brutalno pravno-političko nasilje koje su proveli za potrebe imenovanja HDZ-ovog Marina Vukoje u Ustavni sud BiH", navodi se.

"Osim toga, Trojka je, nabrajajući izabrane kandidate, svjesno propustila spomenuti i bivšeg SDP-ovog ministra koji je u prošlom mandatu izabran za sudiju Ustavnog suda Federacije BiH", saopćeno je.

U nastavku ističu da Trojka vrijeđa inteligenciju građana.

"Tvrdnjama da je prvorangirani kandidat i da nije blizak HDZ-u BiH, Trojka ne samo da ne može sakriti činjenicu da je Vukoja 'prvorangiran' zahvaljujući glasovima zastupnika HDZ-a i Naroda i pravde, te da je bio kandidat HDZ-a za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, već time vrijeđaju inteligenciju građana pred kojima pokušavaju opravdati svoj postupak", navodi se.

"Također bi konačno trebali objasniti zašto su HDZ-u isporučili JP Autoceste FBiH, Fond za zaštitu okoliša, upravu Razvojne banke FBiH i FERK, te šta još planiraju isporučiti toj stranci u zamjenu za pozicije u vlasti na državnom i entitetskom nivou", zaključuju iz SDA.