Burno u Tuzli

SDA ulazi u novi raskol: Šta se krije iza najavljene ostavke Salke Zildžića?

Ono što je Raport nezvanično saznao jeste da su Zildžiću ustvari problem lokalne kadrovske križaljke koje provodi struktura koja polako preuzima moć

SDA u novu godinu ulazi s novim turbulencijama i potencijalnim raskolom. Predsjednik Gradskog odbora SDA Tuzla Salko Zildžić na isteku stare godine izjavio je da podnosi ostavku na ovu poziciju, čime je uzdrmao matičnu stranku.

Nije tajna da je Zildžić jedan od najvrednijih kadrova bračnog para Izetbegović, ali je ostala (zasad) javna tajna koji su razlozi prethodili tom koraku.

Jasno je da lokalni interesi preovladajavu u cijeloj priči. Ono što je Raport nezvanično saznao jeste da su Zildžiću ustvari problem lokalne kadrovske križaljke koje provodi struktura koja polako preuzima moć sve sa zastupnikom u Skupštini TK, također kadrom SDA, Smajom Mandžićem na čelu.

Naime, Mandžić, navodno, već ima u rukavu predsjednicu Kantonalne organizacije žena SDATK, špekulira se i o planu da zastupnica SDA u Skupštini TK Zumra Begić preuzme Gradski odbor, a poenta svega jesu sile da zadrže Begić na sve načine u SDA, jer se nagađalo da je htjela (i ona) da napusti stranku.

Zildžić je navodno 'namirisao' da mu se sprema smjena i da gubi moć pa je najavom htio preduhitriti neslavan odlazak, ali i poslati poruku rukovodstvu u Sarajevu od kojeg očekuje podršku.

Kontaktirali smo Zildžića, koji nam je kazao da je "rekao sve što ima da se kaže" u vezi s najavljenom ostavkom. Izjavio je i da jedna struja SDA izbore provodi po sijelima, da to krije od ostalih članova, i od njega.

Sad je glavno pitanje hoće li Zildžić napustiti SDA?

"Ne znam, razmislit ću", podijelio je s Raportom Zildžić i dodao da u svakom slučaju "neće napustiti politiku SDA".

A da li je sukob sa Mandžićem, koji je ostavio tenzije za vijeke vjekova između njih, uticao na njegovu ostavku, Zildžić za Raport odgovara da njihov odnos nema veze, da je "izborni proces u pitanju i neću to legitimizirati".

S druge strane, Mandžić ne bi da komentira ostavku Zildžića, jer nisu "na fonu". Na pitanje Raporta da li zna o kojim tajnim sijelima iz Zildžićeve priče je riječ, odgovara:

"Nek uporede u protekle četiri godine kako su se provodili izbori, a kako sada. Koliko ih je izašlo. Njega su smijenili njegovi ljudi".

Podsjetimo, Zildžić i Mandžić odavno su u sukobu. Prije dvije godine burno je bilo na sjednici KO SDATK kad je Mandžić nasrnuo na Zildžića, a ni psovki nije nedostajalo. Prisutne kolege spriječile su da incident ne eskalira.

A buru su izazvale stranačke liste za opće izbore koji su tad prethodili. Epilog je poznat: Mandžić se našao debelo iza tridesetog mjesta na listi, ali ipak je pomrsio račune i razbio planove rivalskoj struji gotovo pa nevjerovatnom činjenicom da je na kraju imao najviše glasova od svih.

Da je očito da Zildžić gube konce u Tuzli pokazuje i izjava Rusejle Halilović, istaknute aktivistice SDA koja je u struji Mandžića.

"Zildžić je došao na nedemokratski način, njega je SDA naprvila i iznjedrila, sve mu je dala. I on će sad napustiti stranku? Sram ga bilo. Ja jesam uz Mandžića i bit ću, jer je uz njega i narod. To se vidjelo", rekla je Halilović za Raport.