Politika

SDA: Zakonom koji je izglasala NSRS prestaje važiti Dejton, a BiH se uvodi u stanje opasne pravne anarhije

Usvajanje zakona od strane Narodne skupštine RS-a, kojim se odluke Ustavnog suda BiH proglašavaju nevažećim i odbija njihovo provođenje u ovom dijelu Bosne i Hercegovine, u osnovi predstavlja jednostranu odluku entiteta RS o prestanku važenja Dejtonskog mirovnog sporazuma, saopćili su večeras iz SDA.

To Bosnu i Hercegovinu, dodaju oni, uvodi u opasno stanje pravne anarhije i destabilizaciju svih mogućih, pa i sigurnosnih prilika.

"SDA traži od OHR-a da hitno reagiraju smjenama svih odgovornih vinovnika ovog čina.

Od Vijeća za implementaciju mira i država svjedoka Dejtonskog mirovnog sporazuma tražimo da konačno poduzmu odlučne i konkretne korake i time pošalju jasnu poruku da entitet RS ne može postojati uz ovakvo ponašanje njegovih vladajućih struktura.

Današnji čin predstavlja i krivično djelo. Zahtijevamo od Tužilaštva BiH da prestane ignorisati udare na ustavnopravni poredak BiH i hitno procesuira odgovorne.
Poslanici u NSRS se ne mogu pozivati na imunitet, jer cilj imuniteta ne može biti zaštita kriminalnih aktivnosti.

Od predstavnika probosanskih stranaka u vlasti na državnom nivou tražimo da prestanu gurati glavu u pijesak, relativizirati Dodikove poteze i pretvarati se kao da se ništa ne događa. Njihova je ustavna obaveza da poduzmu sve neophodnje radnje kako bi se zaštitio ustavnopravni poredak BiH.

Ponovo ukazujemo odgovornima u međunarodnoj zajednici da je njihova dosadašnja neodlučnost samo ohrabrila Milorada Dodika, koji očigledno Bosnu i Hercegovinu i cijeli region vodi u destabilizaciju", saopćili su iz SDA.