Politika

SDA žestoko napala stranke Trojke: Nisu zaboravljene vaše korupcijske afere

"Odgovor stranaka „Trojke“ (SDP, NS i NIP) na ponovljeni poziv SDA da se sve probosanske stranke zajednički i koordinirano suprotstave napadu na ustavno-pravni poredak BiH kojeg predvodi SNSD i Milorad Dodik, pokazao je, nažalost, da se ove stranke nikako ne uspijevaju izdići iznad prozirnog politikanstva", navodi se u saopćenju Stranke demokratske akcije (SDA).

Između ostalog, oni su naveli da pokušajem da se izjednači krivica onih koji nasrću na državu i njih koji im se suprotstavljamo, očigledno se kako oni navode žele prikupljati dnevnopolitički poeni.

"Cilj je izbjeći da se zajedno sa SDA stane u odbranu države, i iz ugodne opozicione hladovine nastaviti sa pripremama predizborne kampanje.

Ponavljanje izlizanih spinova o „četvrtom delegatu“, „evidentnom kriminalu i korupciji“, „pogrešnoj politici“ i drugim mnogo puta u javnosti prežvakanim temama, samo se potcrtava nezrelost i nedostatak osjećaja za trenutak u kojem se država nalazi.

Pričom o „četvrtom delegatu“ u Domu naroda PS BiH, koji je tobože presudan za blokade, samo se relativizira odgovornost rušilačke politike SNSD-a.  Bjelodano je jasno da SNSD bojkotuje rad Vijeća ministara  i kompletne Parlamentarne skupštine BiH. Jučer zbog toga nije održana sjednica Predstavničkog doma. Uostalom, za blokade u Domu naroda nisu potrebna četiri delegata, već je dovoljno da njih troje iz kluba jednog naroda ne dođe na sjednicu.

Slično je i sa spinovima o „pogrešnoj politici“, baš kao da je javnost zaboravila glasanje za Zakon o prebivalištu - za kojeg će iz SDP-a reći kako „nisu očekivali da će ga vlasti RS zloupotrijebiti“ - ili situaciju prilikom izbora gradonačelnika Mostara kada je upravo vijećnica „Trojke“ presudila da bude izabran kandidat HDZ-a, niti izdaju predsjednika SDP-a u Srebrenici, a ovih dana i vijećnika u Velikoj Kladuši. Nije javnost zaboravila ni brojne korupcijske afere, razne „rekete“, traktore i motokultivatore, osuđujuće presude protiv kadrova današnje „Trojke“ itd.

Ali, sve su to teme za neku drugu priliku i neko drugačije vrijeme.

Političko rivalstvo je potrebno i poželjno. „Trojka“ neka bude opozicija SDA, ali ne bi smjela biti opozicija državi i njenim interesima u trenucima kada počinju ozbiljni nasrtaji na ustavno-pravni poredak, cjelovitost zemlje i mir.", zaključuje se u saopćenju.