Politika

SDP: Odlazak anesteziologa je nastavak žrtvovanja KCUS-a u svrhu zadovoljenja ličnih sujeta porodice Izetbegović

Posljednji odlazak 13 anesteziologa sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) predstavlja nastavak tragične politike koju protiv građana Federacije BiH i Sarajeva provodi SDA, stav je SDP-a.

“Praksa žrtvovanja najeminentnijeg kliničkog centra u državi u svrhu zadovoljenja ličnih sujeta i želje za kontrolom vladajuće porodice SDA, kojoj su javne institucije igračke, a zdravlje i životi građana sporedna smetnja, neprihvatljiva je i skandalozna.

SDP u Parlamentu FBiH još od 2017. godine traži raspravu o stanju na KCUS-u, ali je parlamentarna većina predvođena SDA-om i HDZ-om uporno odbijala održavanje iste.

Također, 2019. godine zajedno sa ostalim opozicionim strankama smo skupili i potreban broj potpisa za tematsku sjednicu u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH u vezi KCUS-a koja opstrukcijama vladajuće većine nikada nije održana”, navodi se u saopćenju SDP-a.

Od svih nadležnih institucija SDP očekuje da poduzmu hitne mjere kako bi već urušeni i osiromašeni KCUS mogao pružiti adekvatnu zdravstvenu zaštitu. Nakon što su iz ove zdravstvene institucije rastjerane desetine najkvalitetnijih stručnjaka, javljaju se ozbiljne sumnje u kapacitiranost KCUS-a da vrši svoju osnovnu funkciju, dodaju iz SDP-a.

“Umjesto zaštite vladajuće porodice i povezane uske elite, kojim institucije služe kao usputni hobiji za zadovoljavanje svojih sujeta, od Vlade FBiH i od nadležnih pravosudnih organa očekujemo da zaštite građane, njihovu imovinu, zdravlje i živote, i to bez odlaganja”, navodi se u saopćenju SDP-a.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare