Bahatost i neznanje

SDP Tuzla poručuje Vladi TK: Uništavate UKC i Univerzitet. Ovo Vam neće proći

Kantonalni odbor Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine Tuzla oglaio se saopćenjem za javnost.

U saopćenju se navodi:

"Vlada TK, čiji ministri kao zmija noge čuvaju svoje "diplome", nakon kraha aerodroma čije su vođenje prepustili svojim kolegama iz starih studentskih dana, nastavlja sa sistematskim uništavanjem svega što su generacije uspješnih stvarale. 

Bahatost i neznanje Vlade TK, dovela je u situaciju da plaće za april na Univerzitetu i UKC-u, nisu ni obračunate, a kamoli isplaćene. 

Na sjednici Skupštine TK, održanoj dana, 29.04.2024. godine, Vlada i skupštinska većina su donijeli Zakon kojim su najpriznatije i najuspješnije ljekare specijaliste i univerzitetske profesore ponizili na brutalan način, ograničavajući im plate na nivo plate ministrima pripravnicima. 

Posebno je zabrinjavajuća tendencija sistemskog uništavanja UKC-a, nekada prvog kliničkog centra u BiH, sada kroz tjeranje najboljeg kadra sa te zdravstvene ustanove.

Naravno, svakom boljem poznavaocu situacije u Tuzlanskom kantonu, jasno je da se nastoji što više srozati UKC, a iza svega stoji opasna namjera privatizacije zdravstvenog sistema. 

Pitamo Vladu TK, da li je ovo ponižavanje ljekara dio plana i priprema terena za otvaranje skoro izgrađene klinike u Živinicama!?

Također, pitamo Vladu TK da li je ponižavanje univerzitetskih profesora konačan udar na Univerzitet u Tuzli i procvat SDA-ovog čeda zvanog Kalos? 

Gospodo ovo Vam neće proći!", poručuju iz tuzlanskog SDP-a.