Vijesti

Sebija sve više priča o tome koliko je Opća bolnica dobila para. Raport donosi koliko je KCUS dobio

Uznemirenje stanovništva i strah da neće dobiti adekvatnu pomoć, ako se razbole od COVID-19, iz dana u dan raste. Jedan od razloga je taj što svakodnevno prisustvuju medijskom obračunu generalne direktorice KCUS-a prof.dr. Sebije Izetbegović protiv Opće bolnice i prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića umjesto da se vlast i medicinska struka bave organiziranjem liječenja stanovništva od opake bolesti.

Šta je dobila Opća bolnica?

„Naravno da bi Opća bolnica „Prim dr Abdulah Nakaš“ odavno trabala da ima formiran izolatorij,“ rekla je medije Izetbegović i u nekoliko navrata dodala da je „...Opća bolnica jedina koja ne učestvuje u borbi protiv pandemije!“ Ovih dana Izetbegović često naglašava i finansijske dobitke Opće bolnice vezane za borbu protiv pandemije pa time i njihovu obavezu da preuzmu dio tereta. Oni bi to svakako trebali, a to i čine. S druge strane, konsultirani medicinski stručnjaci upozoravaju da koncepcije Sebije Izetbegović imaju niz stručnih propusta, a upitne su i krajnje namjere...

No, krenimo najprije sa donacijama. Potvrđeno nam je da je Opća bolnica kupila CT aparat za potrebe dijagnosticiranja COVID-19 (cca 500.000 KM), zatim da su od ZZO KS dobili 1 milion KM upravo za antipandemijske mjere te da su dvije sarajevske općine donirale ukupno 70.000 KM (20.000 KM - Stari grad i 50.000 KM –računu KCUS-a Centar). Međutim, evidentno je iz statistike o stotinama izvršenih operacija, uspostave urgentnog centra te liječenja pacijenata sa svim ostalim oboljenjima da Opća bolnica i radi, i troši taj novac upravo na pacijente.

Milionske donacije na računu KCUS-a

S druge strane svakodnevno vidimo redove pred trijažnim šatorima na kapiji KCUS-a na Koševu koje mogu proći tek najteži, hitni slučajevi zreli za operaciju, onkološki pacijenti malo teže, a svi ostali (npr. kontrole hroničnih bolesti i tzv. „hladni slučajevi“) vrlo često ne prođu tu barijeru. Tako je već mjesecima i realna je procjena ljekara koje smo konsultirali da su hronični bolesnici nakon ovih nekoliko mjeseci pandemije uz ovakav „tretman“ već opasno zapušteni slučajevi.

A što se tiče donacija i finansijskih dobitaka KCUS-a, građani bi objektivno mogli dobiti mnogo bolju zaštitu. Dakle, nije do novca, nego do menadžmenta.

KCUS je od Vlade Federacija BiH dobio 10 miliona KM za borbu protiv COVID-19 (istini za volju novac su od Vlade dobili i tuzlanski i mostarski klinički centri za istu namjenu). Zatim, KCUS je od Civilne zaštite FBiH tj. od Fahrudina Solaka dobio i još 900.000 KM, zasad pod sumnjivim okolnostima, jer se ovaj novac vezivao i za nabavku „malina-respiratora“, a to će još trebati raščivijati Tužilaštvo koje se bavi aferom „Respiratori“.

I KCUS je, kao i Opća bolnica, dobio donaciju od „općine važnije od 10 drugih“ u iznosu od 60.000 KM za nabavku novih respiratora (gdje su?), a zatim je načelnik Centra Nedžad Ajnadžić (SDA) „šefici“ lično uručio sanitetsko vozilo za prevoz pacijenata do izolatorija na Podhrastovima koje vrijedi 60.000 KM. Provjerom smo utvrdili da je to vozilo zaista u svakodnevnoju upotrebi, ali nismo došli do podatka da je onih prvih 60.000 potrošeno na respiratore.

Ajnadžić uručuje ključeve sanitetskog vozila

CT aparat je kupio i KCUS plativši ga 582.687 KM. Kupljen je u vrijeme suspenzije Zakona o javnim nabavkama u ekspresnom pregovaračkom postupku za samo 7 dana i to preko omiljene dobavljačke firme dr. Sebije Izetbegović, a to je „Medit“.

Ajnadžić uručuje ključeve od vozila direktorici Izetbegović

Idemo dalje...

Donaciju od 100.000 KM KCUS-u je uplatilo Central osiguranje.

Kraljevina Norveške donirala je 10 EKG uređaja, a uređaji će biti korišteni za potrebe izolatorija "Podhrastovi". Vrijednost donacije je 69.030 KM.

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini, ambasador Johan Satler isporučio je KCUS-u četiri respiratora.

Firma „Violeta“ iz Gruda isporučila je KCUS-u donaciju medicinske opreme koja se sastoji od velike količine zaštitnih maski, steriliziranih zaštitnih odijela, navlaka za obuću, zaštitnih rukavica, maski za liječnike tipa KN95, dakle upravo ono što im je potrebno.

Od pojedinačnih donacija zanimljiva je ona što je stigla od Dr. Ismaila Iyada, jednog od vodećih svjetskih stručnjaka iz oblasti oftalmologije, koji je rođen u Palestini, živi u Jordanu, a izuzetno je vezan za Bosnu, jer je oženjen Bosankom. I ne samo to. Studirao je u Banjaluci, a tokom agresije na BiH, za razliku od direktorice Izetbegović, rat je proveo na Koševu gdje je obavio više od 3.000 operacija. Dobitnik je ordena „Zlatni ljiljan“. Vezanost za Bosnu izrazio je uplativši na račun KCUS-a ličnu donaciju od 15.000 eura.

Na bankovne račune KCUS-a stizale su donacije od mnogih firmi, pojedinaca i banaka u iznosima od 5.000 do 20.000 KM.

Na računu KCUS-a 30 mil. KM, a kapije zaključane!?

Raport je došao do podatka da se na računu KCUS-a, a sudeći po polugodišnjem finansijskom izvještaju (pozicija „novčana sredstva“) u ovom tenutku nalazi iznos od - cca 30 miliona KM. I laiku je jasno da bi se s tim novcem mogla osigurati mnogo bolja zdravstvena zaštita građana kako od COVID-19, tako i od svih drugih oboljenja. To je i zakonska obaveza KCUS-a kao budžetskog korisnika, a i moralna dužnost menadžmenta i uposlenika. I ponavljamo, očigledno je da problem nije novac, problem je menadžment i njihova nedoraslost situaciji. Ili u svemu ima i više od toga?

Budući da menadžment sa Koševa ne odgovara na medijske upite, pitanje postavljamo javno. Kako objašnjavaju činjenicu da KCUS na svim klinikama ima 1459 kreveta (nakon što je dr. Izetbegović raznim „reformama“ broj smanjila sa nekadašnje 2.000 kreveta), a da dnevno ima samo 380 – 500 pacijenata koji uključuju i onkološke pacijente, pacijente na pedijatrijskoj klinici i pacijente oboljele od COVID-19! Zašto je više 1000 kreveta prazno, a u medijima se vodi rat oko lokacije improviziranih izolatorija?!

Nadalje, KCUS se na Podhrastovima dnevno bavi sa 70 – 80 pacijenata zaraženih coronom od kojih je najviše desetak sa težom kliničkom slikom. Naravno da osoblje na Podhrastovima nosi najveći teret, ali šta onda radi ostalih 3.000 zaposlenih u krugu koševskih klinika iza zavarenih kapija i ograda sa šiljcima i sa pravom vojskom security osoblja?! Za novac koji je izdvojen za zdravstvo građani Sarajeva nisu zaslužili tretman „gubavaca“ kakav sada imaju pred trijažnim šatorima na Koševu. Nedavno smo saznali da postoji stroga naredba menadžmenta ljekarima u šatorima da „sve šalju u Opću bolnicu“!

Ako vidimo šta se dešava u javnom prostoru, lako se dolazi do zaključka da za aktuelno stanje nema nikakvih medicinskih razloga, a da je u pozadini svega nastavak obračuna dr. Izetbegović sa dr. Gavrankapetanovićem.

Izolatorij u više varijanti

I priča o novom izolatoriju je više politička i lična nego medicinska. Podsjetimo da je direktor Opće bolnice prof.dr. Ismet Gavrankapetanović u vrijeme pogoršanja pandemijske situacije tražio da se Općoj bolnici dodijeli na upotrebu zgrada zaključane Vaskularne hirurgije. Razlog je racionalan, zgrada te ugašene klinike sasvim je opremljena medicinskim instalacijama (razveden kisik, sobe i hodnici prilagođeni namjeni, kreveti i druga oprema montirani) i za stavljanje u funkciju trebalo bi samo 2-3 dana čišćenja. Ali, ne!

Direktorica Izetbegović je to odbila, iako su se Podhrastovi svakodnevno punili. Raport saznaje da je menadžment KCUS-a dobio hitan zadatak da preko noći sačini projekat korištenja Vaskularne hirurgije za potrebe KCUS-a. Tako je nastala ideja, koja se upravo realizira, da se na Vaskularnu hirurgiju privremeno smjesti Klinika za plućne bolesti koja je „deložirana“ sa Podhrastova kako bi se tamo smjestio izolatorij!
Građane treba podsjetiti i na improvizaciju izolatorija na Građevinskom fakultetu. U toj operaciji "smontiraj – razmontiraj“ bačeno je oko pola miliona KM, a što bi vlast i menadžment KCUS-a najradije da se zaboravi.

Sada je aktuelna lokacija studentskog doma Bjelave. Menadžment KCUS-a nastoji po svaku cijenu brigu o novoj improvizaciji uvaliti Općoj bolnici, iako ta lokacija ne ispunjava osnovne tehničke medicinske zahtjeve, nema instalacija za kisik, niti je prostor prilagođen za manipulaciju sa pacijentima. Zbog toga bi bilo jako teško pružiti kvalitetnu uslugu pacijentima kada im se stanje pogorša i vrlo je vjerovatno da bi to bio uzrok i fatalnih ishoda. Odmah zatim je to i osnova za pitanje krivične odgovornosti za smrt pacijenata. To su iz Opće bolnice prozreli tako da upravljanje izolatorijem Bjelave još nije riješeno, a adekvatnost objekta i dalje je upitna.

Umjesto izolatorija – kabinet!

Na ovom mjestu, dok traju prepucavanja, neophodno je podsjetiti da je na KCUS-u postojao izolatorij, opremljen još u vrijeme epidemije ebole. Radi se o izdvojenoj zgradi bivše dnevne Psihijatrijske bolnice u neposrednoj blizini Klinike za infektivne bolesti, gdje je izolatoriju i mjesto. Dakle, laž je da „KCUS nije nikada imao izolatorij“, što direktorica Izetbegović nastoji provući u javnost. Istina je da je izolatorij značajnim budžetskim sredstvima bio sasvim opremljen. Međutim, jedan od „reformskih“ poteza direktorice Izetbegović bio je da se taj objekat preuredi u njen luksuzni kabinet. Tako da na KCUS-u danas nemamo izolatorij, ali generalna direktorica i menadžment imaju udoban kabinetski prostor od preko 450 m2.