Politika

Šef krajiškog SDP-a Razim Halkić: Iznenađeni smo, nismo očekivali da će NES otići sa SDA

Razim Halkić, SDP NES SDA Vlada USK

NES odnosno ranije A-sda vratila se matici. Stranka koja je nastala iz SDA i cijelu svoju dosadašnju, višegodišnju politiku gradila na antisdaovskoj priči sad se vraća pod okrilje ove stranke. I to tamo gdje je sukob i nastao - u Krajini.

Tako su NES i SDA sinoć dogovorili koaliciju na kantonalnom nivou, a u vlasti bi trebao ići i DF te SBiH.

Time iz priče ispada SDP koji je do sada sa NES-om imao odličnu saradnju i trenutnu vlast su sastavljale ove dvije stranke.

Političkim preokretom kakav je svojstven samo Krajini, došlo je do zemljotresa unutar koalicije Osmorke. Razgovarali smo sa Razimom Halkićem, šefom SDP-a u Krajini.

"Iznenađeni smo potezom NES-a. Nismo ovo očekivali, posebno jer smo imali odličnu saradnju", navodi Halkić na početku.

NES i SDA su prema našim informacijama ovu koaliciju razrađivali posljednjih dana, a sinoć su je odobrili stranački organi.

"SDA je imala sinoć sjednicu izvršnog odbora i potvrdili su taj dogovor", kaže Halkić.

Pitamo ga hoće li taj dogovor imati implikacije i po federalni nivo, gdje je NES dio Osmorke.

"Ne znam. Jutros me zvao Nermin Ogrešević (predsjednik NES-a, op.a.) i rekao da su oni ovo morali uraditi ali da neće imati nikakvog odraza na nivo Federacije BiH. Ipak, meni je iskreno malo čudno da SDA, koja je najjača stranka u USK, se zadovolji sa tri ministarstva, a NES-u da isto tako tri i još premijera. Možda su tražili nešto na višim nivoima. Vidjet ćemo", naveo je Halkić.

Na kraju ističe da je NES ovakav potez povukao zbog Naroda i pravde i Naše stranke.

"Lokalne organizacije te stranke su pregovarale također sa SDA kako bi se pravila vlast bez NES-a i SDP-a. Oni su to radili bez saglasnosti centralana u Sarajevu, ali ipak nije bilo reakcije. Sam Ogrešević mi je rekao da NiP i NS nisu poštovali vertikalu i dogovor sa federalnog nivoua. A, tu se postavlja i pitanje zašto NiP i NS nisu reagirali na vrijeme", zaključuje Halkić u razgovoru za Raport.