Svijet

Šef NATO-a poslao upozorenje Zapadu: To je jedini način da uvjerimo Rusiju

Zapadne zemlje moraju biti spremne pružiti dugoročnu podršku Ukrajini jer Rusija ne pokazuje znakove popuštanja. Upozorio je na ovo glavni sekretar NATO-a. Jens Stoltenberg je poslao upozorenje Zapadu i rekao je za BBC da će vojna podrška osigurati opstanak Ukrajine kao suverene zemlje i natjerati Rusiju da sjedne i pregovara o prekidu rata.

"Ruski program djelomične mobilizacije, naređen u septembru. Pokazao je da Moskva trenutno nema želju okončati rat. Ukrajinske snage imale su zamah nekoliko mjeseci. Ali znamo da je Rusija mobilizirala mnogo više snaga, mnoge od njih sada treniraju", rekao je.

Potom je Stoltenberg dodao:

"Sve to ukazuje da su spremni nastaviti rat i pokušati potencijalno pokrenuti novu ofanzivu. Sada moramo pružiti podršku Ukrajini. Uključujući vojnu podršku, jer je to jedini način da uvjerimo Rusiju da moraju sjesti i pregovarati u dobroj vjeri i poštovati Ukrajinu kao suverenu neovisnu naciju u Evropi", rekao je Stoltenberg.

Između ostalog, on je kazao šta Ukrajina može postići.

"Ono što znamo je da ono što Ukrajina može postići za tim stolom u potpunosti ovisi o snazi na bojnom polju", zaključio je te još jednom poslao upozorenje Zapadu.

Podsjetimo, Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg tvrdi da Vladimiru Putinu ne ide dobro u ratu. Naime, kazao je ovo nedavno u Bukureštu.

“Vladimiru Putinu rat u Ukrajini ne ide dobro. Zbog čega se mogu očekivati novi raketni napadi na Ukrajinu”, kazao je on, te dodao:

“Od početka invazije u februaru Rusija je bila prisiljena odustati od Kijeva, Harkova i Hersona”, rekao je Stoltenberg.