Zaustaviti ofanzivu

Šefica diplomatije Belgije: Nasilje i ljudska patnja u Gazi moraju prestati. Pozvala na hitnu provedbu presude ICJ

Belgijska ministrica vanjskih poslova Hadja Lahbib pozvala je u petak na hitnu provedbu presude Međunarodnog suda pravde (ICJ) kojom se nalaže da Izrael zaustavi ofanzivu na Rafah na jugu Pojasa Gaze.

"Nasilje i ljudska patnja u Gazi moraju prestati. Pozivamo na prekid vatre, oslobađanje talaca i pregovore o dvodržavnom rješenju", objavila je Lahbib na društvenoj mreži X.

Međunarodni sud pravde (ICJ) u petak je naredio Izraelu da odmah zaustavi svoju vojnu ofanzivu na Rafah, grad u južnom Pojasu Gaze.

"Izrael mora odmah prekinuti vojnu ofanzivu i sve druge akcije u Rafahu koje bi Palestincima u Gazi mogle proizvesti uslove života koji bi mogli dovesti do njenog fizičkog uništenja u cijelosti ili djelomično", rekao je Nawaf Salam, predsjednik Međunarodnog suda pravde čitajući odluku o dodatnim privremenim mjerama koje je zatražila Južna Afrika u slučaju "genocid" protiv Izraela.

ICJ je saopštio da je izmjena naredbe od 28. marta bila s obzirom na promjenu okolnosti zbog napada na Rafah, odakle su se sklonili raseljeni Palestinci. Prema agencijama UN-a, više od 800.000 ih je pobjeglo iz grada zbog izraelske kopnene invazije.

U presudi se navodi da Izrael nije "dovoljno riješio i otklonio" zabrinutosti koje je izazvala njegova vojna operacija.

ICJ je također pozvao Izrael da drži prelaz Rafah otvorenim za nesmetan pristup osnovnim uslugama i humanitarnoj pomoći u Gazi.

Sud ističe da je humanitarna situacija u Rafahu sada "katastrofalna i pogoršana" od naredbe od 28. marta.

Međunarodni sud pravde je naredio Izraelu da u roku od mjesec dana izvijesti sud o napretku u primjeni mjera koje je naredila ta institucija.