Važna posjeta

Šefica njemačke diplomatije Annalena Baerbock stiže u Sarajevo. Pitanje je dolazi li da pokupi muštuluk ili da pokuša natjerati vlast da radi

Baerbock: U utorak slijeće u Sarajevo (Foto: AA)

Ministrica vanjskih poslova Njemačke Annalena Baerbock trebala bi u BiH doći 5. mart, a optimisti ovu posjetu tumače kao moguću potvrdu da će BiH dobiti datum otvaranja pregovora sa EU.

Šef bh. diplomatija Elmedin Konaković prije nekoliko dana najavio da bi Baerbock mogla doći u službenu posjetu Sarajevu, te da se traži pogodan termin - i on je očito odabran.

Impresije koje bi Baerbock mogla odnijeti iz Sarajeva mogle bi biti ključne za donošenje odluke koja se u BiH toliko iščekuje, međutim, u određenim političkim krugovima njena se posjeta tumači kao pozitivan signal da je BiH uradila dovoljno da dobije otvaranje pregovora.

Naime, iako se čekalo da li će lideri vladajućih stranaka napraviti određeni dogovor na prošlosedmičnom sastanku do toga nije došlo. A trebali su dogovorili usvajanje tri 'ključna zakona' koji se očekuju.

Umjesto ta tri, vlast je usvojila onaj o državnoj službi i očekuje se usvajanje zakona o sukobu interesa. Uz otvaranje pregovora sa Frontexom, zakonom o sprečavanju pranja novca te usvajanje budžeta - unutar vladajućih struktura se nadaju da će to biti ipak dovoljno.

A, u svemu tome važna je procjena Baerbock. Njemačka je, uz Nizozemsku, do sada bila najveći skeptik i kočničar kada je u pitanju BiH. No, ukoliko Njemačka promijeni stav - za njom će krenuti i Nizozemska i vrata za pregovore sa EU mogla bi biti otvorena krajem ovog mjeseca.