Sport

Putuju u Peking. Šestero sportista predstavljat će Bosnu i Hercegovinu na Zimskim olimpijskim igrama

Šestero sportista koji će predstavljati Bosnu i Hercegovinu na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu istakli su zadovoljstvo što su članovi nacionalnog olimpijskog tima i obećali su da će dati maksimum mogućnosti da na najbolji način predstave državu na najvećoj sportskoj smotri na svijetu, javlja Anadolu Agency (AA).

Zimske olimpijske u Pekingu 2022. godine bit će održane od 4. do 20. februara, a bosanskohercegovački olimpijski tim u glavnom gradu Kine činit će šest sportista, i to Elvedina Muzaferija (alpsko skijanje), Emir Lokmić (alpsko skijanje), Strahinja Erić (skijaško trčanje), Sanja Kusmuk (skijaško trčanje), Mirza Nikolajev (sankanje) i Esma Alić (alpsko skijanje).

Posebni uvjeti

Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine u Sarajevu je danas organizirao svečano predstavljanje i ispraćaj nacionalnog olimpijskog tima na Zimske olimpijske igre u Pekingu, a predsjednik Olimpijskog komiteta BiH Marijan Kvesić istakao je da olimpijski tim čine sportisti iz Skijaškog i iz Sankaškog saveza i da će se natjecati u alpskom skijanju, skijaškom trčanju i sankanju.

“Olimpijske igre u Pekingu su označene posebnim uvjetima pandemije sa sigurnosnim mjerama, maskama, distancama, samo domaća publika na tribinama, svakodnevno testiranje i restriktivno kretanje u takozvanom balonu, odnosno olimpijskom selu. U navedenim uvjetima, šest naših sportista je ostvarilo olimpijsku normu, na čemu im čestitamo. Olimpijski odbor je našim sportistima osigurao trogodišnje stipendije, troškove kvalifikacionih takmičenja, a kroz Program plus i završne pripreme“, kazao je Kvesić.

Podsjetivši da februar asocira i na Olimpijske igre koje su se 1984. godine držale u Sarajevu, Kvesić je kazao da je današnja svečanost potvrda da je olimpijski duh i dalje živ u BiH i u Zetri.

Kineski ambasador u BiH Ji Ping također je pozdravio bh. sportiste, poželio im sreću na nastupima i izrazio uvjerenje da će osjetiti čari zelenih, inkluzivnih, otvorenih i čistih Olimpijskih igara u Pekingu. On je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je saradnja između Kine i BiH u oblasti sporta sve jača i da kineski sportisti dolaze trenirati na Bjelašnici i Jahorini.

Globalni događaj

“Ostalo je još šest dana do početka ZOI-ja 2022 u Pekingu, gdje će se takmičiti blizu 3.000 sportista iz 90 zemalja i regija. Ovo je prvi put od početka pandemije COVID-19 da će se globalni sportski događaj održati kada je i planiran. To demonstrira da zajedničkim naporima izlazimo iz sjene pandemije. Također, predstavlja uspješan primjer djelovanja u skladu s olimpijskim sloganom 'Brže, više, jače, zajedno'. Iako su zime u Pekingu hladne, naša srca su topla. Uspješne igre za Kinu predstavljaju ozbiljan zadatak prema međunarodnoj zajednici“, kazao je Ping.

Bh. olimpijci zahvalili su se Olimpijskom komitetu, sponzorima i svima koji su ih podržali na putu ka Pekingu, a Strahinja Erić je naglasio da je za svakog sportistu velika stvar da nastupa na Olimpijadi i predstavlja svoju državu na tako velikom događaju.

“Često ponavljamo da je Olimpijada san svakog sportiste i naravno da to nije bez razloga. Olimpijada je nešto veliko i nadam se da ćemo se svi iz našeg tima pokazati u najboljem svjetlu“, kazao je Erić.

Sanja Kusmuk također je izrazila zadovoljstvo zbog odlaska na ZOI u Pekingu i najavila je da će učiniti sve što u njenoj moći da na svojim prvim igrama postigne što bolji rezultat.

Ispunio san

Sankaš Mirza Nikolajev istakao je da je ispunio prvi san što bh. olimpijski tim ima sankaša u svojim redovima nakon 24 godine i nastupa Ismara Biogradlića na ZOI-ju 1998.

“Nadam se da ću osvjetlati obraz države i grada i da ću ostvariti što bolji rezultat“, kazao je Nikolajev.

Skijašica Esma Alić je prije tri godine nosila bh. zastavu na EYOF-u, a sada kao najmlađi sportista u bh. timu odlazi na ZOI u Pekingu.

“Mogu reći da sam ponosna na svoj uspjeh i mogu garantovati da ću dati sve od sebe da Bosnu i Hercegovinu predstavim u najboljem mogućem svjetlu“, poručila je Alić.

Članica bh. olimpijskog tima skijašica Elvedina Muzaferija danas nije mogla prisustvovati svečanom predstavljanju zbog učešća na takmičenju u Italiji.

Jedan od najiskusnijih članova bh. olimpijskog tima je Emir Lokmić, koji je također najavio da će dostojanstveno predstaviti BiH na najvećem i najznačajnijem festivalu sporta koji se održava u Pekingu.

U ime trenera bh. sportista prisutne je pozdravio Senad Omanović, trener sankanja.

“Našim dragim sportistima zahvaljujem na ostvarenim rezultatima i olimpijskim normama i mojim kolegama trenerima na njihovom mukotrpnom radu, jer ja dobro znam šta stoji iza njih. Zahvaljujem i Olimpijskom komitetu koji nam je pružio priliku i maksimalnu podršku bez koje mi ne bismo bili ovdje“, zaključio je Omanović.