Politika

Set energetskih zakona skinut sa dnevnog reda Doma naroda FBiH. Odgodu tražio premijer Nikšić

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH skinuo je sa dnevnog reda raspravu o setu tri energetska zakona. Riječ je o zakonima o električnoj energiji FBiH, zatim o energiji i regulaciji energetskih djelatnosti u FBiH te o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije.

Predsjedavajući Doma naroda Tomislav Martinović kazao je kako je u Parlament stigao akt premijera Nermina Nikšića u kojem se traži od Doma naroda da se odgodi razmatranje tri energetska zakona, uz obrazloženje da su prijedlozi trebali biti na dnevnom redu Predstavničkog doma, koji nije održan, te da se od Doma naroda traži da budu uvršteni na dnevni red prve naredne sjednice Doma naroda.

SDA-ov Muamer Zukić, koji je i predsjednik Kluba Bošnjaka, kazao je kako delegati nisu dobili obrazloženje zbog čega se traži povlačenje zakona.

"Zašto se zakoni povlače na ovoj sjednici. Na Klubu Bošnjaka smo zauzeli jednoglasan stav o sva tri zakona jer su važni i na njima se dugo radilo. Pojavile su se špekulacije da će doći do povlačenja zakona. Na Kolegiju se nismo usaglasili i ovo je očito pronađeno kao rješenje da zakone ne povuče predsjedavajući nego premijer.

Tri mjeseca nismo imali zakone, sada su došla ova tri i oni su povučeni pa se postavlja pitanje čemu današnja sjednica. Ovo je Dom naroda i stječe se dojam da se volja Bošnjaka, koji su jednoglasno podržali zakone, nastoji zaobići. Imam obavezu kao predsjednik kluba tu činjenicu da istaknem. Premijer ima pravo povući zakone, ali je ovaj način neozbiljan", kazao je Zukić

Haris Zhiragić (SDA) kazao je kako prvobitni zahtjev za povlačenje tri energetska zakona nije bio od premijera, nego predsjedavajućeg iz reda HDZ-a.

"Imali smo pauzu koja je odgodila sjednicu sat vremena, tu se spremalo da nam Nikšić napiše dopis bez obrazloženja zašto bismo trebali povući ove zakone. Ova sjednica bez tri zakona je besmislena. Sjednice se ne održavaju sa informacijama. Ukoliko povučete zakone ja lično, a vjerujem da i druge kolege iz reda Bošnajak nećemo glasati za ovaj dnevni red", kazao je Zahiragić.

Zatim je ispravio Martinovića kazavši kako se on Zahiragić.

"To je titula age, nadam se da to niste namjerno izostavili. Tačka je dnevni red i vi meni govorite da ne govorim o dnevnom redu", rekao je Zahiragić.

Martinović je odgovorio kako mu je čudna je hipotetika ali da neće ulaziti u raspravu.

Emir Dautović (NES) rekao je kako su delegati NES-a i SBiH Bili spremni podržati prijedloge zakona, što ne znači da ih neće podržati na narednoj sjednici.

Damir Džeba (HDZ) podvukao je kako je poslovnička mogućnost premijera da povuče zakone. Podsjetio je i kako je jedan o značajnijih zakona o finansijskoj konsolidaciji javno-zdravstvenih ustanova bio spreman za usvajanje, a bivši premijer Novalić ga je povukao 30 sekundi prije otvaranja rasprave.

"Imamo i problem ustavne nadležnosti, jer je Zakon o radu pao na Ustavnom sudu. Ne vidim niti jedan problem da dobijemo očitovanja Vlade FBiH o amandmanima koji su podneseni, ali imamo i zahtjev premijera da ovo odgodimo za 10-12 dana. Time ništa ne gubimo, a ne bih volio da se delegati ovako ponašaju", rekao je Džeba.

Nezim Alagić (NiP) kaza je da Dom naroda ima svoju ulogu, ali da ne vidi razloga da Dom naroda prvo usvaja ove zakone pa tek onda Predstavnički dom.

"Ne bih sebi dozvolio Alagić.

Irfan Čengić (SDP) rekao je da je razočaran što su zakoni povučeni, ali nije iznenađen.

"Razlozi su to što Predstavnički dom i predsjedavajuća Lepić ne rade svoj posao sedam mjeseci. Predsjedavajući se dobro snašao i natjerao premijera da podnese akt", rekao je Čengić.

Martinović je nakon oštrih reakcija opozicije kazao kako je dvorana puna vidovnjaka i kako je vidovnjaštvo opasno.

"Premijer ima pravo učiniti ovo, nije prvi put da se ovo desilo. Ulazimo u stanje volje premijera Nikšića. Pomalo je naivno politički, Dom naroda je ozbiljna institucija i molim da se tako ponašate", kazao je Martinović.

Džeba je kazao kako delegati iz HDZ-a nisu protiv toga da se o ovim zakonima raspravlja.