IMUNOLOŠKI SISTEM

Sezona je gripa: Ovo je top 10 namirnica za jačanje imuniteta

Radi poboljšanja imuniteta, cilj je da se fokusirate na ishranu zasnovanu na biljkama, jer se većina bioaktivnih jedinjenja koja pomažu u održavanju najboljeg funkcionisanja imunog sistema nalaze u biljnoj hrani

Istina je da ne postoji jedna hrana koja će osigurati da vaše tijelo daje sve od sebe da se bori protiv bakterija ili virusa kojima ste izloženi. Međutim, nekoliko nedavnih studija pokazuje da kvalitet vaše cjelokupne ishrane i načina života, zajedno sa specifičnom hranom bogatom hranljivim materijama za jačanje imuniteta, može igrati ulogu u jačanju našeg imunološkog sistema za predstojeće hladno vrijeme.

Radi poboljšanja imuniteta, cilj je da se fokusirate na ishranu zasnovanu na biljkama, jer se većina bioaktivnih jedinjenja koja pomažu u održavanju najboljeg funkcionisanja imunog sistema nalaze u biljnoj hrani.

Ovo je 10 najboljih namirnica za jačanje imuniteta

Bobičasto voće

Bilo da odaberete borovnice, jagode, kupine ili maline, sve bobice su bogate vitaminom C i antioksidansima koji pomažu da vaš imuni sistem bude jak, navodi se u članku objavljenom u časopisu Molecules.

Bijeli luk

Bijeli luk je poznat po karakterističnom ukusu i mirisu, ali sadrži i alicin, jedinjenje sa antibakterijskim i antivirusnim svojstvima. Redovna konzumacija bijelog luka može pomoći u održavanju zdravlja imunološkog sistema.

Špinat

Špinat je bogat vitaminom C, beta-karotenom i željezom, što ga čini idealnom hranom za podsticanje jačanja imunog sistema. Beta-karoten se u tijelu pretvara u vitamin A, koji je takođe važan za odbrambene funkcije tijela.

Đumbir

Đumbir ima antiinflamatorna svojstva i historijski se koristio kao prirodni lijek za razne bolesti. Osim što pomaže u smanjenju upale, đumbir može pomoći tijelu da se bori protiv infekcija.

Lješnik

Lješnici su bogati vitaminom E, koji je važan antioksidans koji pomaže u zaštiti ćelija od oksidativnog stresa. Pored toga, lješnici su izvor zdravih masti i vlakana, koji podržavaju opšte zdravlje.

Sjemenke

Sjeme kao što su suncokretovo, sjeme bundeve i sjeme lana sadrže različite hranljive materije koje pomažu u jačanju imunološkog sistema. Bogate su vitaminima, mineralima i zdravim mastima. Na primjer, sjeme bundeve sadrži cink, koji je važan za normalno funkcionisanje imunog sistema.

Narandže

Osim što su ukusne i osvježavajuće, narandže su odličan izvor vitamina C. Ovaj vitamin igra ključnu ulogu u jačanju imunog sistema, stimulišući proizvodnju bijelih krvnih zrnaca koja se bore protiv infekcija.

Jogurt

Jogurt je izvor probiotika, korisnih bakterija za zdravlje crijeva. Intestinalna mikrobiota igra ključnu ulogu u podršci imunološkom sistemu, pa je redovna konzumacija jogurta korisna za održavanje ravnoteže.

Brokoli

Brokoli sadrži vitamin C, vitamin A i druge hranljive materije koje su ključne za imuni sistem. Takođe je bogat vlaknima koja promovišu zdravlje crijeva.

Kurkuma

Kurkuma sadrži kurkumin, jedinjenje sa snažnim antiinflamatornim svojstvima. Redovna konzumacija kurkume može pomoći u smanjenju upale u tijelu i podržati imuni sistem.