pop zvijezda

Shakira nema sreće u ljubavi, ali ima pred sudom. Oborila još jednu tužbu za poreznu prevaru

Španski sud odbacio je poresku istragu protiv kolumbijske pop zvijezde Shakire nakon što su tužioci odlučili da neće podizati optužnicu.

Tužioci su naveli da je Shakira koristila međunarodnu mrežu korporacija kako bi izbjegla plaćanje 6,6 miliona eura španskih poreza 2018. godine.

Odustali od slučaja

Međutim, sudija je odlučio da odustane od slučaja nakon što su tužioci rekli da nema dovoljno dokaza za podizanje optužnice.

Sudija je rekao da nije bilo naznaka da je pop zvijezda namjerno pokušala da sakrije informacije ili dokumente od vlasti kako bi utajila porez.

Shakira se prošle godine dogovorila o nagodbi kako bi izbjegla suđenje u Barceloni zbog optužbi da Španiji nije platila 14,5 miliona eura poreza na dohodak od 2012. do 2014. godine.

Kao dio dogovora Shakira je prihvatila optužbu i pristala platiti 50 posto iznosa navodnog dugovanja, što je oko 7,3 miliona eura. Također je prihvatila platiti i novčanu kaznu od 438.000 eura kako bi izbjegla trogodišnju zatvorsku kaznu.

Optužila vlasti

Prijetila joj je i druga istraga zbog navodne prevare na porezu na dohodak i imovinu 2018. godine.

U razgovoru za "Elle Magazine" 2022. godine, pjevačica je optužila španske poreske vlasti da su protiv nje vodile "pogrešnu medijsku kampanju".

Shakira je bila u vezi s bivšim fudbalerom Barcelone Gerardom Piqueom, koji je također optužen za utaju milionskih poreza.

Par ima dvoje djece, ali su raskinuli prošle godine. Pjevačica je potom napustila Barcelonu i trenutno živi u Miamiju.