kritično stanje

Sindikat BHRT-a moli za pomoć: Radnicima nisu uplaćeni porezi i doprinosi još od 2015. godine

Samostalni sindikat radnika u BHRT-u uputio je otvoreno pismo Parlamentarnoj skupštini BiH koja je osnivač BHRT-a, Vijeću ministara BiH, entitetskim vladama, Upravnom odboru BHRT-a ali i "građanima koji plaćaju RTV taksu i moraju znati istinu o trenutnoj situaciji u državnom javnom servisu BHRT".

Navodi se da bi se uskoro zbog nedostatka finansijskih sredstava mogao ugasiti Javni servis, čime bi Bosna i Hercegovina postala jedina zemlja u Evropi bez javne televizije.

Problem je u tome što se i postojeći Zakon ne poštuje i što se RTV taksa koja se prikuplja ne raspoređuje na način predviđen zakonom.

Iz Sindikata su upozoravali nadležne za to, te je jedino zahvaljujući Rezoluciji Federalnog parlamenta deblokiran račun i omogućen dalji rad.

"Sve drugo je puno gore, jer plaća se isplaćuje neto, bez doprinosa. Radnicima nisu uplaćeni porezi i doprinosi još iz 2015. godine, što posebno predstavlja problem prilikom odlaska u penziju. Sve ovo se usložnjava trenutnom situacijom u kojoj još uvijek nemamo riješen nastavak prikupljanja RTV takse, što je trebalo biti riješeno produžavanjem ugovora sa Elektroprivredom BiH na još tri godine.

Nas 60 posto radi za plaću ispod 800 KM dok je prosječna plaća u FBiH oko 1.300 KM, a sindikalna potrošačka korpa za novembar je za nas nezamislivih 2.954,80 KM. Mi ne znamo šta je to regres. Naš topli obrok je još uvijek 7 KM", navodi se u pismu.

Također, ističu da je posljedični problem svega i odlazak kvalitetnog kadra ponajviše zbog niskih primanja.

Samostalni sindikat radnika u BHRT-u apeluje i da se prestane sa politizacijom Javnog servisa BiH koji pokušava ostati nezavisan, profesionalan u službi svih građana, naroda i ostalih u BiH.