Magazin

Širi se opasan trend: Zbog čipsa s najljućom papričicom na svijetu djeca u bolnicama

Doktori i stručnjaci upozoravaju na opasni trend koji se širi, zasad samo u Americi, gdje djeca završavaju u bolnicama zbog posebne verzije čipsa od najljuće papričice na svijetu, Carolina Reaper, piše New York Post.

OneChipChallenge viralan je trend zbog kojeg su neka djeca imala ozbiljne teškoće, a zabilježeno je i kako su neki studenti nakon konzumiranja ovog čipsa dobili napada.

Radi se o posebnom pakiranju čipsa kompanije Paqui u kojem je Carolina Reaper, najljuća papričica na svijetu - 1,569,300 prema Scovilleovoj skali (sistem za označavanje ljutine chili papričica koji označava količinu alkaloida kapsaicina sadržanog u ljutoj papričici).

"Od našeg čipsa jezik će vam poplaviti", piše na stranici kompanije Paqui koja je izbacila ovaj čips, prenolsi 24sata.hr.

No stručnjaci upozoravaju da ga ne bi svako trebao jesti.

Na društvenim mrežama potiču ljude da u #OneChipChallenge pojedu čips i da izdrže što duže bez unošenja tekućine. Neki su nakon izazova završili u bolnici s jakim bolovima.

"Dali su mi 50 dolara da ga pojedem", rekla je djevojka, koja je nakon izazova završila u bolnici.

Na snimku se vidi kako se trese dok žvače čips s najljućom papričicom na svijetu.

Kaže kako se ljutina sve više pojačavala, išle su joj suze, a jezik joj je bio plav. Odveli su je u bolnicu i dali lijekove, ali još je satima trpjela strašne bolove.

Zasad je potvrđeno da su u bolnicama zbog ovog izazova završili ljudi u Californiji, Teksasu i Alabami.

Škole u Georgiji i Coloradu upozorile su roditelje da pripaze nakon što su primijetili izostanke učenika zbog stanja izazvanih nakon izazova s ljutom papričicom.

Jedan je učenik izgubio svijest i imao je napad nakon što je pojeo čips.

"Nemojte to raditi. I jedan čips može izazvati velika oštećenja", upozorio je doktor Gaylord Lopez iz Georgije.