Puni Gas

Širom Evrope policija sutra provodi veliku akciju kontrole brzine, evo šta to znači

Vozači koji sutra kreću na put trebaju obratiti pažnju u gotovo cijeloj Evropi, jer policija sutra provodi veliku akciju kontrole brzine

Vozači koji sutra kreću na put trebaju obratiti pažnju u gotovo cijeloj Evropi, jer policija sutra provodi veliku akciju kontrole brzine. Naime, petak je središte godišnjeg evropskog maratona policijskih jedinica koje pojačano nadziru brzinu. Nazvan je, prikladno, Speed Marathon. Akciju provodi Evropska mreža prometnih policija (Roadpol).

Brzinski maraton održava se od 17. do 23. aprila i dio je tematske sedmice koji organizira Roadpol. U tom periodu posebno se nadzire brzina, a središte akcije bit će upravo petak kada bi najviše policijskih jedinica i radara trebalo biti na cestama. Prošle godine u Speed ​​​​maratonu učestvovalo je devetnaest zemalja. Tada je više od 14.900 policajaca provjeravalo brzinu više od 3,1 miliona vozača na čak 10.500 kontrolnih tačaka. Zabilježili su 104.315 prekršaja, a 27.963 vozača su zaustavljena i kažnjena. Preostala 76.352 vozača kažnjena su slanjem prekršajnog naloga. Mnogim prekršiteljima oduzete su vozačke dozvole.

Najekstremniji prekršaji prekoračenja brzine počinjeni su u naseljenim područjima u Njemačkoj. Tamo je zaustavljen vozač koji je jurio 90 km/h gdje je 50 km/h dopuštena brzina. Za drugog je prekršitelja izmjerena brzina od 189 km/h, a dozvoljeno je 100. Rekorder je bio Nijemac koji je vozio 190 km/h na pokrajinskoj cesti u Bavarskoj gdje je ograničenje 80 km/h, piše HAK Revija.